Ülést tartott a HOTREC Minőségi Bizottsága (Quality Board)

Forrás: turizmus.com

 2016. március 19. 14:36

A Niklai Ákos vezetésével megtartott, brüsszeli ülésen akkreditálták a – HOTREC által működtetett European Hospitality Quality (EHQ) minőségi rendszeren belül - a Scandinavian Service & Quality Award (SSQ) pályázatát - tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Az MSZÉSZ tájékoztatása szerint a skandináv pályázat bírálata, jóváhagyása hasonló volt, mint a Magyar Turizmus Zrt. tavalyi, sikeres pályázatáé. Az anyag elsősorban a vendégek szempontjaira fókuszál, minden jelentkezéskor megkívánja a korszerű vendégkérdőív kitöltését, mystery guest rendszerek működtetését. Előírja, hogy minden szállodában legyen egy kinevezett minőségi koordinátor, valamint komplex, az interneten, a social media keretében megjelenő vendégészrevételeket is magában foglaló panasz- és vendégészrevétel kezelési rendszer.

Az anyagban foglaltak szerint évente legalább egyszer, külső szervezet által elvégzett vendégelégedettségi vizsgálat és mystery shopping alapján javaslatokat kell készíteni arról, hogy milyen területeken szükséges a szolgáltatásokat javítani a szállodában, kijelölve a határidőket, felelősöket. A rendszer megkívánja a dolgozói elégedettség folyamatos vizsgálatát, valamint a személyzet folyamatos továbbképzését is.

Üdvözlik, ha a szálloda helyi, régiós termékeket, szolgáltatásokat nyújt és reklámoz. Az SSQ rendszert szállodáknak, konferencia szállodáknak, önálló konferencia központoknak ajánlják.

A svéd turisztikai marketing szervezet, a VISITA maximálisan támogatja az SSQ Awards rendszert, mely segíti a turizmus megduplázását 2020-ig.

A Minőségi Bizottság áttekintette az akadálymentesítéssel kapcsolatos direktíva tervezet néhány, a turizmust is érintő pontjait, különös tekintettel a check-in gépek és az e-commerce rendszerekkel (például weboldalakkal) kapcsolatos javaslatokat. A QB tagjai kifogásolták azt az elképzelést, hogy az online információk akadálymentesítése (pld. vakok, gyengén látók részére) a szolgáltató kötelező feladata legyen, mert ennek költségei aránytalanul magasak.

EU-s közbeszerzéseknél, pályázatoknál – régi épületek felújításánál, újak létesítésénél - várható az akadálymentesítési szempontok erőteljesebb érvényesülése is, így az épületek megközelítése, épületen belül vízszintes és függőleges közlekedés, WC-k, menekülési útvonalak akadálymentesítése kívánatos.

Az Erasmus + program keretében egy APP TOUR YOU nevű online tréning programot dolgoznak ki, mely segíti a szolgáltatók akadálymentesítési tevékenységének auditálását, megvalósítását.