Uniós biztos a HOTREC jubileumi közgyűlésén

Forrás: turizmus.com

 2015. április 26. 15:05

A HOTREC Luxembourgban tartott 70. közgyűlésén részt vett az Európai Unió turizmusért felelős biztosa is, aki ígéretet tett a kkv-k adminisztratív terheinek csökkentésére, ami a szállodaipar-vendéglátás számára is előnyös lesz.

A szakmai szervezet közgyűlésén a turizmusért is felelős EU-biztos, Elzbeta  Bienkowwska hangsúlyozta a turizmus jelentős szerepét Európában, lévén a harmadik legnagyobb szektor és így fontos szerepe van a versenyképességben és a munkahelyteremtésben. Ígéretet tett, hogy az Európai Bizottság az elkövetkezendő hónapokban javaslatokat tesz a kkv-k adminisztratív terheinek csökkentésére, ami a szállodaipar-vendéglátás számára is előnyös lesz – tájékoztatta szerkesztőségünket Niklai Ákos ,a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, a HOTREC alelnöke.

A biztos számít a HOTREC-cel való további eredményes együttműködésre, az alábbi prioritásokat szem előtt tartva:

– a turisztikai kkv-k digitalizálásának elősegítése;

– a turizmus segítése jobb szabályozás és adminisztratív intézkedések révén;

– jobb szakemberképzés (képességek, kompetenciák);

– elő- és utószezoni turistaforgalom bővítése;

– a fenntartható turizmus segítése.

Az Európai Parlament nemrégiben megalakult Turizmus Munkabizottságának (Tourism Intergroup) elnöke, Claudia Papardel részéről elhangzott: szívesen segíti a turizmus céljainak megvalósítását a parlamenti bizottsági keretek között. Hangsúlyozta, hogy a turizmus még a gazdasági válság alatt is képes volt új munkahelyeket teremteni. A Tourism Intergroup megalakulásának jelentősége, hogy segít áthidalni a távolságot a különböző parlamenti bizottságok között.

A HOTREC elnöke, Susanne Kraus-Winkler kiemelte, a turizmusban működő mikro- és kkv-k az EU gazdasági alapjait képezik, és további ösztönzőkre van szükség a magas színvonalú szolgáltatások és az innováció érdekében, mindez túlszabályozás és bürokrácia nélkül, annak érdekében, hogy Európa megmaradjon a világ vezető turisztikai desztinációja.