Uniós forrásokról és új intézményrendszerről beszélt a helyettes államtitkár

Forrás: MTI

 2014. október 01. 15:55

Több szempontból is új időszakot él meg a turizmus, az ágazat számára kedvező az állami intézményrendszer átalakulása - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára egy turisztikai konferencián szerdán Budapesten.

Ruszinkó Ádám szerint korábban nem volt szerencsés az a szervezeti struktúra, amelyben a turizmust érintő kérdések "egytől-egyig" más tárcához tartoztak. Jelenleg az az örömteli helyzet állt elő, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) tartozik a fejlesztésekért felelős államtitkárság, és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. is, és megszűnt a korábbi széttagoltság - mondta.

A helyettes államtitkár szerint az intézményrendszer átalakulása mellett új időszakot jelent az ágazatnak a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklus elindulása is, bár az uniós források rendszere és elosztása még nem végleges. Kitért arra, hogy 35 folyamatban lévő fontos projektet kapott meg elődjétől, Horváth Viktóriától, és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen a turizmusra és az egészségiparra kiterjedő együttműködési megállapodást írtak alá Moldovával.

Az idei eredményeket ismertetve elmondta: a legnagyobb küldőpiacok között továbbra is az élen áll Németország, Oroszország pedig Ausztriát megelőzve feljött a második helyre, és szépen nő a Szlovákiából érkezők száma is. Az orosz embargó miatt az orosz beutazók üteme lassuló, de egyelőre nem csökkent.

A belföldi forgalom növekedési dinamikája négyszerese a külföldinek, amelyben a SZÉP-kártya hatása fontos: idén január-augusztusban 54,8 milliárd forint feltöltés érkezett, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg. Június-augusztusban legalább 2 millió ember nyaralását szolgálta a kártya. Az üzleti turizmus fejlesztéséről szólva kitért arra, hogy a budapesti konferenciaközpont tervezése elindult, és minden jel arra mutat, hogy a régóta várt létesítmény megépül.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese előadásában kiemelte: a válság előtti, 2007-es évhez képest tavaly közel 20 százalékkal nőtt a vendégforgalom, a külföldi vendégek száma pedig 14,1 százalékkal. A szállásdíj-bevételben tavaly elért 166,6 milliárd forint 18,7 százalékos növekedésnek felel meg. Budapestre 2007-hez képest közel 30 százalékkal több, 3,3 millió turista érkezett tavaly. A statisztikai adatok - ha a minőségi növekedést sikerül tartani - további növekedést vetítenek előre - vélekedett.

Az Utazó magazin Turizmus és profit címmel megrendezett konferenciáján díjazták az idegenforgalmi adóbevételből (IFA) a turizmus marketingbe a legtöbbet visszaforgató várost, Nyíregyházát, a turisztikailag leggyorsabban fejlődő város Győr lett. A beutazó turizmusban legaktívabb városnak járó elismerést pedig Hévíz kapta.