Uniós konferencia a kínai turizmus jövőjéről

Forrás: turizmus.com

 2015. október 24. 22:47

Nagy érdeklődés övezte Brüsszelben az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottsága és a Belga-Kínai Kereskedelmi Kamera szervezésében megtartott konferenciát az Európai Unió és Kína turisztikai együttműködésének lehetőségeiről.

A konferencián – az uniós szakemberek és  az üzleti világ képviselői mellett – többek között részt vett a HOTREC alelnökeként Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke, valamint Ujhelyi István EU parlamenti képviselő is.

 

A jelenlegi mintegy 110 millió Európába érkező kínai turista száma 2020-ra előreláthatólag 200 millióra nő – hangzott el az előrejelzés a konferencián, melynek a  kínai kulturális központ adott otthont. E dinamikus számok eléréséhez, a kínai turisták elégedettségének növeléséhez az alábbi javaslatok hangzottak el:

·         még jobb légi összeköttetés Kína és Európa között,

·         jóval könnyebb vízumkiadás (főként az ujjlenyomatok kötelező leadását előíró biometrikus vízumok könnyebb megszervezése érdekében szükséges a helyi vízumkiadó irodák outsource-olásának megszervezése),

·         szolgáltatóknál és a szállodákban a kínai nyelvtudás szükségessége,

·         színvonalas vásárlási lehetőségek megteremtése, ahol a turistákat nem vásárlónak, hanem vendégnek tekintik (az EU-nak fontos a kínai vásárlóerő, Belgiumban például a vásárlóerő 34%-át kínai turisták teszik ki).

A panelbeszélgetésen meglepetéssel fogadták, hogy Magyarországon tízszeresére nőtt a kínai vendégéjszakák száma. A beszélgetés keretében Niklai Ákos követendő példaként mutatta be a budapesti székhelyű 16 közép- és kelet-európai ország promóciós tevékenységét segítő Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központot.