UP by El Al – hagyományos értékek, diszkont modell

Szerző: Németh Andrea

 2014. április 09. 21:17

A minap az egyik internetes portál az El Al-t szomorúan búcsúztató cikket jelentetett meg, mindannyiunk meglepetésére. Megkértük Váradi Jánost, a légitársaság budapesti képviselőjét, mutassa be, hogyan is viszonyul egymáshoz az El Al és a napokban megérkezett izraeli diszkont, az UP.

-          A legfontosabb, hogy az UP maga az El Al, ezért is UP by El Al a neve helyesen. Még csak nem is egy saját cégről vagy leányvállalatról van szó. Úgy kell elképzelni, hogy a hagyományos légitársaság üzemeltet olyan járatokat is, kezdetben ötöt (március 30-tól Tel Aviv és Budapest, Berlin, Prága, Kijev, Larnaca között), amelyek diszkont modell szerint üzemelnek – magyarázza Váradi János.

 

Az izraeli légitársaság azt követően jutott erre az elhatározásra, hogy aláírták az EU-val a Nyitott Égbolt egyezményt. Szerették volna minél jobban kielégíteni a piaci igényeket, és minél hatékonyabban felvenni másokkal a versenyt.

A diszkont modell nagyon ígéretes, már az előfoglalások és az első fogadtatás is nagyon pozitív volt. Ha pedig a várakozások bejönnek, 70%-kal nő idén az utasszám, tekintve, hogy a nyári főszezonban a hét 6 napján két járat is közlekedik, reggel és este, 180 férőhelyes gépekkel. Ezzel együtt a jegyárak pedig 30%-kal csökkennek az eddigiekhez képest.

A diszkont modell több szempontból egyedi: a járatokon ingyenes frissítőket és snacket szolgálnak fel, két osztály van, economy plus és  economy, előbbi nagyobb üléstávolsággal és több kényelmi szolgáltatással. Kétféle jegytípus is létezik, basic és smart, utóbbi sokkal flexibilisebb paraméterekkel és beépített ingyenes pluszokkal, mint például az ülésválasztás lehetősége, Az UP annyiban is a hibrid légitársaság kategóriájába tartozik, hogy az El Al más járatira is biztosít foglalást és átszállást, azaz hálózati légitársaságként működik, nem csak két állomás között kínál utakat. Továbbra is központi repterekre közlekedik, és mindenhol csápra állnak a gépek, nem buszoztatják az utasokat.

 

Váradi János elmondta: tavaly 25%-kal nőtt az Izraelből Magyarországra, és 38%-kal a Magyarországról Izraelbe utazók száma, a magyar kiutazók kétharmada az El Alt választotta. Bíznak benne, hogy mind a volumen, mind a piaci részesedés nő majd az új termékkel, amely azon túl, hogy a légitársaságnak hasznot hoz, jó a repülőtérnek, a reptéri szolgáltatóknak, partnereiknek, és legfőképp az utasoknak.