Utazás 2016: 35 ezer látogatóval zárt idén a vásár

Forrás: turizmus.com

 2016. március 06. 19:02

Több mint harmincötezren látogattak ki a Hungexpo Budapesti Vásárközpontba, ahol immár 39. alkalommal rendezték meg az Utazás kiállítást. Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén március 3-6. között 28 ország 399 kiállítója vett részt.

A csütörtöki szakmai nap látogatottsága 20%-kal volt magasabb, mint a korábbi évben és a vasárnapi napon is több látogató érkezett a HUNGEXPO Vásárközpontba mint 2015-ben - írta közleményében a Hungexpo.

A kiállítás megnyitóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a magyar turizmus világszinten az élen jár, teljesítménye nemzetközileg is kimagasló, minden fontos mutatója javult tavaly, a turizmus dinamikus fejlődése egyre nagyobb mértékben járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

Fotó: Grósz Balázs


A kiállítás kiemelkedő eseményei voltak az első, szakmai napon (csütörtökön) a China Tourism Information Day konferencia, valamint a pénteki napon egy szakmai szervezeteknek szánt workshop kínai tour-operátorok részvételével. A részvevők egyetértettek abban, hogy mind Kína, mind a kelet-közép-európai régió érdekelt a kapcsolatok szorosabbra fűzésében, amely élénkíti mind a kiutazó, mind a beutazó forgalmat.

A kiállítás kulturális díszvendége, az idei olimpiai játékok házigazdája, Brazília volt. Brazília standján és a kiállítás színpadán szamba táncosok és capoeira „harcosok" gondoskodtak a hangulatról. Nagy sikert arattak a helyben készített autentikus brazil ételek.

Az Utazás idei belföldi díszvendége Budapest volt. A pénteki szakmai nap a Budapest vendégül látja Magyarországot című programmal kezdődött, melyen több előadó számolt be a fővárosban várható rövid- és hosszú távú fejlesztésekről. A pénteki további programokon szó esett a hazai utazási irodák aktuális kérdéseiről, fejlesztéseiről, és a felhasználható marketing eszközökről. A központban a gasztroturizmus és az egészségturizmus állt.

A megnyitó napján, március 3-án, az Utazás kiállításon mutatkozott be az új Budapest-kártya is. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy a kártya egyfajta városkulcs, amely „útravaló ahhoz, hogy a belföldi látogató a legjobb szolgáltatásokhoz jusson hozzá kedvezményes áron vagy akár ingyenesen egy éven keresztül." A kártya megvásárlásával számos kedvezmény érhető el a Budapestre látogatók számára, köztük kedvezményes  belépő a HUNGEXPO saját szervezésű kiállításaira, a Budapesti Állatkertbe, a Csodák Palotájába, a Trafóba, valamint számos más kulturális eseményre.

Március 4-én délután került megrendezésre a Semmelweis Egészségturizmus Konferencia. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár egészségturizmusunk és gyógyhelyeink fejlődéséről, Nádasi Tamás az Aquaprofit Zrt. elnöke a gyógyhelyekről és gyógytényezőkről beszélt. Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a budapesti fürdőfejlesztéseket mutatta be. Szegedi Andrea, az EuroSpa Investment Kft. vezető turisztikai szakértője A nemzetközi tendenciák az egészségturizmusban –  minőségmenedzsment szerepe a piaci versenyben címmel tartott előadást, majd Puczkó László egyetemi docens (Budapesti Metropolitan Egyetem) prezentációját hallhatta a közönség Az egészségturizmus kereslete: hol a pénz? címmel. Hegyi Sára spa és wellness tanácsadó (LIFESTYLE HOTEL MÁTRA**** superior) a wellness-ről mint a jól-lét egyik fontos eszközéről beszélt, Maráczi Ferenc tanársegéd (Semmelweis Egyetem ETK) az egészségturizmus-szervező BSc szakot mutatta be.

A kiállításon önálló standdal képviseltette magát a Magyar Olimpiai Bizottság. A MOB vezetősége élő egyenesben jelentkezett be Rio de Janeiro-ból szombaton a kiállításra és a látogatók a négy nap alatt több olimpiai bajnokkal és riói résztvevővel is találkozhattak.

A 9. Bringaexpo-t idén is az Utazás kiállítással egy időben rendezték meg, ám a legnagyobb hazai kerékpáros kiállítás most először valósult meg a Hungexpo Zrt. szervezésében. A Bringaexpo-ra jegyet vásárlók száma idén közel duplájára nőtt a tavalyi évhez képest. A két pavilont megtöltő rendezvényen a látogatók nemcsak megnézhették, hanem a hatalmas tesztpályákon ki is próbálhatták a legújabb kerékpárokat, amely óriási sikert aratott. A négy nap alatt számos bemutatót és versenyt nézhettek végig az érdeklődők a magyar kerékpársport legkiemelkedőbb alakjainak részvételével. Az idei Bringaexpo egyik legnagyobb eredménye szakmai szempontból, hogy egy kerekasztal-beszélgetés keretében, a kerékpározás fejlődése érdekében egy asztalhoz ültek a civil- és sportszervezetek, valamint a kereskedelem képviselői.

Immár ötödik alkalommal az Utazás kiállítással együtt tekinthették meg az érdeklődők az Afrika Expo és Vásárt, amelynek célja az volt, hogy vonzóvá és elérhetővé tegyék az afrikai kontinenst a magyar közönség számára is.

A Karaván Szalon az Utazás kiállítás egyik kiemelt tematikájaként 30 lakóautóval várta a négy keréken utazni vágyókat, és a mover akadálypályán a távirányítóval való parkolás élményét is megtapasztalhatták az látogatók.

A Hungexpo következő kiállítása március 18-20. között a Budapest Motor Fesztivál lesz.