Utazás Kiállítás 2016 – A távol közel van

Forrás: turizmus.com

 2016. február 23. 19:37

Az idei Utazás Kiállításon – március 3. és 6. között – 28 ország 350 kiállítója ismerteti meg a szakmát és a nagyközönséget ajánlataival, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A kiállításnak idén 3 díszvendége lesz, a szakmai konferenciák kétnaposra bővülnek.

Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje, sorrendben a 39. kiállítás szlogenje – „A távol közel van” – jegyében idén két távoli ország, más-más kultúrából tölti be a szakmai (Kína), valamint a kulturális (Brazília) díszvendég szerepét, míg a belföldi díszvendég a magyar főváros lesz – hangzott el a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján, a Vigadó épületében.

A kiállítás első, szakmai napján (csütörtökön, március 3-án) kiemelt szerepet játszik a Kína és Közép-Kelet-Európa turisztikai kapcsolatainak fejlesztésért felelős, budapesti székhelyű Koordinációs Központ (TCC). A csütörtöki nap programjában kap helyet a China Tourism Information Day konferencia, amelyen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A második nap (péntek, március 4.) kiemelt eseménye egy, közép-kelet-európai, beutaztatóknak szánt B2B workshop (zártkörű, csak meghívottaknak) kínai tour-operátorok részvételével.

A szakmai programban, pénteken már a hazai turizmus is napirendre kerül. A főszereplő Budapest, a belföldi díszvendég lesz, de, a gasztroturizmus is kiemelt figyelmet kap. Valamennyi szakmai kísérőrendezvény előzetes regisztrációhoz kötött.

Mivel ez az év a nagyvilágban elsősorban a nyári olimpiáról szól, és a riói sportesemény turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú, a kiállítás kulturális díszvendége Brazília lesz. Az ország standján és a kiállítás színpadán szamba táncosok és capoeira „harcosok” gondoskodnak a hangulatról. A tánc mellett megjelenik a gasztronómia is: a standon meghívott séf készít autentikus brazil ételeket.

2015-ben nagy sikere volt az Utazás kiállítás játékának, melynek főnyereménye akkor egy Mauritius-szigeteki álomutazás volt. Az idei játékon – egy helyesen kitöltött kérdőívvel – Brazíliába szóló repülőjegyet és utazást nyerhet egy szerencsés látogató.

Az Utazással egy időben jelentkezik a Bringaexpo – mely idén először két pavilonban kapott helyet – és az Afrikaexpo, melyen ezúttal is lesznek afrikai zenei összeállítások, tánc- és kézműves programok, divatbemutató, előadások, képvetítéses beszámolók. A kiállítások mellett a Karaván Szalon az Utazás keretein belül várja a látogatókat.

Fotón balról jobbra:

Francisco Carvalho Chagas, a brazil nagykövetség tanácsosa; Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője; Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója; Dr. Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár; Dr. Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója; Guo Xiaoguang a kínai nagykövetség kulturális tanácsosa

 

A Gasztroélmények Éve jegyében

A Magyar Turizmus Zrt. ebben az évben újra régiós szigetekbe szervezve jelenik meg összesen 171 társkiállítóval. A központi szigeten a társaság stratégiai partnerein túl megjelennek a Magyar Turizmus Minőségi Díj, a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) projekt, illetve a Virágos Magyarországért mozgalom 2015-ös nyertesei is. Mindhárom SZÉP Kártya kibocsátó bank is megjelenik, népszerűsítve a legkedveltebb keresletélénkítő eszközt. A társaság belföldi tematikája a Gasztroélmények Évére épül, ennek jegyében a standokon helyi termelők tartanak bemutatót és kóstolót, ezen kívül a turisztikai ajánlatokat számos látványos attrakcióval színesítik.

Az MT Zrt. meghívásának eleget téve 15 együttműködő közép-kelet-európai ország lesz jelen nemzeti standdal az idei kiállításon, ami minden eddiginél nagyobbra növeli a rendezvényen kiállító országok számát. De, a korábbinál jóval hangsúlyosabban jelennek majd meg a távoli turisztikai piacok is. Az MT Zrt. és a Kína – Közép- és Kelet-Európai Turisztikai Koordinációs Központ 16 európai ország és a Kínai Népköztársaság között segíti a szakmai információk áramlását. Célja, hogy Kína és a közép-kelet-európai régió országai közt szorosabbra fűzze a turisztikai kapcsolatokat és fokozza mind a kiutazó, mind a beutazó forgalmat. Az újrapozícionált Utazás 2016 a kiállítást már rövid távon is kihagyhatatlan és hasznos találkozási ponttá kívánják tenni az ún. távoli piacokkal dolgozó szakemberek számára, így a budapesti kiállítás a Magyar Turizmus Zrt. szakmai támogatása révén versenyelőnybe kerülhet a régió többi országával szemben – jelent meg röviddel a sajtótájékoztató után a Magyar Turizmus Zrt. sajtóközleményében.

 

Budapest vendégül látja Magyarországot

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) visszajáró vendége az Utazás kiállításnak, melynek idei díszvendége maga a főváros – sokrétű reprezentációjáról pedig a BFTK gondoskodik 300 négyzetméteres területen, az „A” pavilon központi standján.

Magyarországon 2015-ben 25,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, amelynek egyharmada, azaz 8,7 millió Budapesten realizálódott. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, az adatok mégis azt támasztják alá, hogy Budapest legfontosabb küldő országa maga Magyarország, s Budapest, a magyar metropolisz közeli, biztonságos és megfizethető célpontként egyre inkább felértékelődik a hazai látogatók körében. A rendezvényen a BFTK társkiállító partnerei átfogó keresztmetszetet adnak a főváros nyújtotta élményekből. A terebélyes stand négy élményszigetre tagolódik, amelyek Budapest vonzerőit, turisztikai termékeit reprezentálják. A kultúra szigetén bemutatkoznak többek között a négy évszakos fesztiválok, a história-örökség szigetén az autóbuszos és hajós városnéző szolgáltatások, a kiemelten fontos célcsoport, a belföldi családok számára is részleg létesül, ahol megtekinthető a Csodák Palotája interaktív és a fizika törvényeivel játszó élménypalettája. A negyedik tematika pedig a manapság divatos és praktikus Street Food felhozatal köré szerveződik. Az élményszigeteket egy multimédiás lounge, avagy közösségi fórum öleli körbe.

A kiállításon debütál a szervezet vadonatúj BELFÖLDI BUDAPEST CARD-ja. Az élménycsomag városkártya egyfelől minőségi védjegy, másfelől célcsoport-specifikus termék, amely kifejezetten a belföldi budapesti turistához szól. Kedvezményes áron, 5.900 Ft-ért vásárolható meg, 48 órára érvényes és számos ingyenes és kedvezményes szolgáltatás igénybevételére jogosít – tartalmazza a sajtótájékoztatót követő BFTK-közlemény.