Az utazók jutalmazása lehet a kulcs a fenntarthatóság terjedéséhez

Forrás: turizmus.com

 2023. november 07. 12:45

Egyes turisztikai vállalatok különböző ösztönzőket, például kedvezményeket kínálnak az utazóknak a fenntartható utazási döntésekért cserébe.

A The Hoxton szállodalánc a "The Good Rate" elnevezésű új kezdeményezéssel jutalmazza azokat a vendégeit, akik vasúttal érkeznek szállodáiba. Azok, akik több Hoxton-szállodába utaznak Európán belül vonattal, 20 font/ 20 euró kedvezményt kapnak az egyes helyszíneken az árból, míg az Egyesült Államokban már akkor is jár a 20 dolláros kedvezmény, ha egy Hoxton-szálloda megközelítéséhez választják a vendégek a vasutat.

Egy másik példa az IHG, amely már egy ideje azon szállodai csoportok közé tartozik, amelyek a Greener Stay program keretében étteremben beváltható pontokat kínálnak a vendégeknek minden egyes alkalommal, amikor lemondanak a szoba takarításáról.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen jellegű kedvezményekhez üzleti célok is kapcsolódnak, és a cégek ezeket az akciókat az értékesítési és marketingtevékenység eszközeként is használhatják. A Belvera Partners különböző szakemberek véleményét kérdezte a fenntarthatósági gyakorlatokról.

Egyre több szálloda jutalmazza meg a fenntarthatósági szempontokat előnyben részesítő vendégeket

Fotó: Belvera Partners

 

Siew Hoon Yeoh, a WebinTravel utazási technológiai közösség alapítója úgy véli, az utazók egyre inkább a fenntartható gyakorlatot követelik majd meg a szállodáktól. "A fenntartható döntésekért cserébe nyújtott ösztönzők nem teljesen újak – láttunk már ilyet más ágazatokban, például az autóhasználat terén. A hotelek vezető szerepet játszhatnak ebben a trendben, mivel sokuknak megvan a rugalmasságuk ahhoz, hogy kedvezményeket és különleges ajánlatokat kínáljanak, különösen azoknak a vendégeknek, akik közvetlenül a weboldalukon foglalnak, nem pedig egy közvetítőn keresztül."

"Ez egy hármas győzelemmel járó taktika a szolgáltatók, az utazók és a környezet számára.  A szállodák a kedvezményekkel bevonzott vendégektől többletbevételre tesznek szert, miközben saját fenntarthatósági céljaikat is előmozdítják. Az utazók olcsóbb ajánlatokat kapnak, és elégedettséggel tölti el őket, hogy felelősségteljesebben utaztak, a nyaralásuk környezeti hatása pedig csökken" – nyilatkozta Gareth Matthews, a Didatravel globális utazásszervező cég marketingigazgatója, aki szerint minden szállodának érdemes megfontolnia ezt a stratégiát. Hozzátette: kihívást jelenthet ellenőrizni, hogy a vendégek tényleg megtették-e a rájuk vonatkozó kritériumokat, azonban ennek kezelésére már léteznek automatizált eszközök.

Egyes szállodák jutalmazzák, ha a vendég vonattal érkezik

Fotó: 123rf.com

 

Douglas Quinby, az Arival utazás-, program- és élményszervező cég vezérigazgatója és társalapítója szerint a fenntarthatóság már eddig is kiemelt prioritás volt a programszervezők számára, és a fenntarthatósági ösztönzők iránti törekvés nem korlátozódhat a repülésekre vagy a szállodákra. "Túl sok üzemeltető alábecsüli az úti cél környezetében betöltött szerepét, pedig nekik is meg kell mutatniuk, milyen fenntarthatósági erőfeszítéseket tesznek, támogatniuk kell a helyi kereskedőket, és lehetővé kell tenniük a látogatók számára, hogy pozitívan járuljanak hozzá a közösséghez."

Utolsó gondolatként Morgann Lesne, a Cambon Partners utazási befektetési bank munkatársa rámutat, hogy a pénzügyi piacok már most is kedvezményeket nyújtanak a fenntarthatósági kritériumoknak megfelelő vállalatoknak, így azon cégek befektetései, amelyek ügyfeleiket felelősségteljes magatartásra ösztönzik, könnyebben előrébb juthatnak a prioritási listákon.