Utcán enni, lakókocsiból – avagy mindenből lehet gasztrotrend

 2014. június 10. 11:57

A streetfood egyik legújabb, (legrégibb?) irányzata a foodtruck, vagy ha úgy tetszik, lakókocsiból - netán triciklin! - árult étel és ital. Az Üvegtigris nemzetközi változatait veszi számba az egyik külföldi stylist magazin.

A sikerhez elég egy lepusztult lakókocsi vagy éppen egy kimustrált bicikli: ez utóbbival jön házhoz Londonban egy ginbár. Csupán citrom, jégkocka és a kellékek szállítására alkalmas régi zöldséges láda kell a sikerhez, amelyet egy-egy partin vagy fesztiválon lehet aratni egy efféle sajátos bárral.

Egy lengyel dizájner hölgy mozgó limonádés árudát álmodott meg egy berlini rendezvényre, és szinte megrohamozták drótokból összeeszkábált standját.

Egy kis mozgó büfé is elég volt ahhoz, hogy egy thaiföldi ételt kínáló fiatal pár kitörjön a névtelenségből, és szenzációvá tegyen a csirkés-rizses, khao man gai-t.  A névtelen, lakókocsis pizzázóknak se szeri, se szám az USA-ban – most hirtelen ők is divatba jöttek. Mintha két ellentétes irányzat vetekedne tehát a világ gasztronómiájában: a bonyolult, drága és kifinomult technikával dolgozó luxus éttermek mellett ugyanolyan divatosak lettek a street food-ok, és annak szinte a végletekig leegyszerűsített, mozgó járművekről kínált változatai.