Útdíj kell a reptérre is

Forrás: turizmus.com

 2015. január 04. 15:18

Több érthetetlen és életszerűtlen pontja is van a január 1-jétől érvényes új útdíj rendszernek, az egyik legmeghökkentőbb, hogy a Liszt Ferenc repülőtér 2-es termináljához sem lehet ingyen eljutni autóval, a 4-es út bevezető szakasza sem maradt ingyenes.

Hasonlóan az idegenforgalmat (is) érintő furcsaság, hogy a röszkei határátkelőnél még matricát sem lehet venni.

A hivatalos tájékoztatás az alábbiakat írja: 2015. január 1-től mindössze az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni: M31-es autópálya teljes szakasza, M0 autóút alábbi szakaszai: 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz, M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz, Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

Az M0 további részei valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztették díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód igénybe venni.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a viszonteladó partnerekkel együtt január 2-án déli 12 óráig mintegy 82 ezer e-matricát értékesített. Közel 50 ezer autós váltott megyei matricát, amivel egy-egy megye gyorsforgalmi útjai rendkívül kedvező, évi 5 ezer forintos áron használhatók.

Mindezzel együtt rengeteg még a bizonytalanság a kapkodva bevezetett útdíj-fizetési rendszerben. Nincs pontosan kitáblázva az utakon, hogy honnan kell fizetni, s vannak olyan szakaszok, ahol elméletileg két matrica is kell. Még nem lehet a matricákat online vagy mobiltelefonon megvásárolni, erre februárig kell várni.

Az értékesítési pontok listája megtalálható a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. honlapján. Az új matricák mellett továbbra is létezik a tíznapos, havi vagy éves matrica, a megyei rendszer csak kiegészíti ezeket.

Mint az origo.hu felhívja a figyelmet, olyan szakaszok váltak fizetőssé, amelyek eddig nem véletlenül voltak ingyenesek, a nagyobb városok elkerülőinek bevonása (idetartozik az M0-s is) fölöslegesen meg fogja növelni a települések belterületi útjainak terhelését az átmenő forgalom egy részével.

Nehéz követni, hogy mely utakon honnan kell fizetni, egy külföldi autós számára pedig végképp átláthatatlan. Ráadásul vannak olyan útvonalak is, ahol nincs időben lehetőség sem letérni egy-egy útszakaszról.

Lesz, aki az eddigieknél kevesebbet, lesz, aki többet fizet majd, ezért azt is nehéz megállapítani, hogy vajon a költségvetés számára milyen egyenleggel zárul az útdíj bevezetése.