Üzbég étterem a Michelin Guide-ban

Forrás: turizmus.com

 2017. július 25. 11:16

Szokatlan, hogy egy üzbég konyhát üzemeltető hely mind a 2015-ös, mind a 2016-os Michelin Guide-ban szerepeljen. Igaz, Uma étterme az észak-amerikai kontinens gigametropolisának egyik sajátos hangulatú részén, Queensben található.

A tulajdonos  Conrad Karl és a felesége, Umida – vagy ahogyan itt becézik,  Uma – a séf,  Szamarkandban nőtt fel.

A tengerpart közelében található hely kedvence a szörfösöknek – külön szörfdeszka tartóval is rendelkezik – akik nagyon kedvelik az ázsiai és orosz ízeket keverő kínálatot. A sült paprika, a sült padlizsán, a különféle sajtok, és sült pecsenyék mellett a nagy kedvenc, a tisztán sárgarépából készült saláta, amely csak egy kis paprikát és citromot tartalmaz ízesítő gyanánt. Valódi, helyben, frissen készült fogások ezek, amelyek tiszta ízükkel kitűnnek az amerikai gasztronómiában.

Az étterem csupán két háztömbnyire van az óceán partjától, ahonnan látni a messziről világító neonjukat, ami egyfajta világítótoronyként vonzza ide a parton pihenőket és sportolókat Az éttermen érezhető egy kis tengerészeti beütés és valamiféle városias stílus is, miközben bent állandóan szól a kilencvenes évek rockzenéje és a folk-country muzsika.

Queensben, a tengerpart közelében található hely kedvence a szörfösöknek

 

Egy újfajta kultúrát hoztunk ide – mondja Conrad, akivel Uma 2013-ban nyitotta meg az éttermet. Üzbegisztánról, amelyet a selyemút olvasztótégelyének nevez, kevesen hallottak errefelé, de a finom fogások, a belga sörök és a jófajta borok hamar megkedveltették éttermüket.

Azt,  hogy a hely egyre látogatottabb, Patti Smithnek, a költőnek és énekesnek is köszönhetik, aki a közelben lakik és nagyon kedveli a korántsem elegáns, inkább vagány éttermet.