Üzemszünet a legnagyobb szállodaláncoknál is

Forrás: turizmus.com

 2020. március 19. 17:21

Budapesten és vidéken is rengeteg szálloda kényszerül működésének szüneteltetésére. A házak jogilag nem zárnak be, de üzemszünetben nem fogadnak vendéget.

Danubius: Budapesten 3, vidéken 4 szálloda marad nyitva

A Danubius Hotels kérdésünkre elmondta: a koronavírus járvány világméretűvé válása a Danubius számára is jelentős vendégszám csökkenést jelentett az elmúlt hetekben.

A szállodalánc az alacsony foglaltságra való tekintettel és a várható negatív hatások minimalizálása érdekében az egyes szállodáiban lakó és az ezután érkező vendégeket összevonta. A racionális döntések érdekében a Danubius Zrt. a 15 magyarországi Danubius Hotels házat és az 5 hazai Ensana Health Spa Hotels szállodát együtt kezelte.

Információink szerint sok budapesti és vidéki hotel minimális, 5 százalék alatti foglaltságon üzemel

Fotó: 123rf

Az intézkedéseket követően jelenleg Budapesten 3 Danubius-szálloda fogadja a vendégeket, ezek a Hilton Budapest, a Danubius Hotel Hungaria City Center és a Danubius Hotel Helia, valamint egy-egy szálloda Győrben, Pécsett, Hévízen és Sárváron várja még az utazókat.

 

Mellow Mood Hotels: vasárnap távozik az utolsó vendég

A Mellow Mood Hotels hasonlóan jár el. A láncnak összesen 11 háza van Budapesten, ezek közül 4-ben (Buda Castle Fashion Hotel, Star City Hotel, Cosmo City Hotel és Promenade Hotel) már szüneteltetik az üzemelést, de vasárnap estére mindenhonnan elmegy az utolsó vendég is, s átmenetileg a többi 7 ház sem fogad majd vendégeket.

 

Hunguest Hotels: minden szálloda működését felfüggesztik

A koronavírus-járvány következményeként, a foglalások drasztikus visszaesése miatt, a még ott pihenő vendégek és a munkavállalók egészségének megóvása érdekében március 22-től bizonytalan időre felfüggeszti szállodainak működtetését az Opus Global Nyrt.-hez tartozó Hunguest Hotels – írja közleményében a cég.

A Hunguest Hotels Zrt. eredetileg 24 szállodát (19 magyarországi és 5 külföldi, saját érdekkörben lévő hotelt) üzemeltet, emellett partnerszerződések alapján további 2 szálloda tartozik a lánchoz.

Az intézkedés a két fővárosi szállodán kívül valamennyi üzemeltetett hotelre vonatkozik. A budapesti Hunguest Hotel Millennium és a Hunguest Hotel Platánus, ahogyan évek óta, továbbra is biztosítja a rendvédelmi dolgozók elhelyezését.

A Hunguest Hotels igazgatósága nem döntött elbocsátásokról, folyamatosan figyelemmel kíséri a vonatkozó kormánydöntéséket és tájékoztatja munkavállalóit az őket érintő lépésekről.

Az igazgatóság döntésével egy időben tulajdonosi döntés született arról, hogy az üzemeltetés szüneteltetése miatt valamennyi hotel esetében előre hozzák az éves karbantartásokat, a szállodalánc tagjainál tervezett felújítást pedig szintén korábbi időpontokra ütemezik át.

 

Accent Hotels és Continental Group: sok házban üzemszünet

Az Accent Hotels szállodaüzemeltető cég összesen 18 szállodájának (ezen belül 6 budapesti) a fele üzemel már csak. A még üzemelő szállodákról várhatóan holnap (március 20-án) születik döntés.

A Continental Group is üzemeltetési szünetet hirdetett mind az 5, budapesti szállodájában.

A turizmus.com többi, Magyarországon működő szállodavállalatnak is biztosítja az üzemszünettel kapcsolatos információk megjelentetését, amennyiben azokat eljuttatják szerkesztőségünkbe.

Információink szerint sok budapesti és vidéki hotel minimális, 5 százalék alatti foglaltságon üzemel, s ahol ez lehetséges, nem fogadnak vendéget a veszteségek minimalizálása érdekében.

A szállodaszakma bízik benne, hogy a napokban bejelentett gazdasági intézkedésekkel sikerül minél több munkahelyet megmenteni.