Vadászati múzeummá válik a hatvani kastély

 2012. november 05. 21:17

A történelmi Magyarország vad- és halfajait, életterüket és a magyar vadászat történetét bemutató múzeummá alakítják az Új Széchenyi Terv keretében a hatvani Grassalkovich-kastélyt. A 3,15 milliárd forintos projekt támogatási szerződését hétfőn írta alá Hatvanban a fejlesztési ügynökség, valamint a beruházó társaság képviselője.

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kialakítása, az épület rekonstrukciója tavasszal kezdődhet és az intézmény 2014 tavaszától fogadhatja a látogatókat, emellett megújul a kastélykert is.
Nagy Ferenc, a beruházó nonprofit társaság ügyvezetője úgy vélekedett, hogy egy fantasztikus kulturális és turisztikai intézmény kap helyet Hatvanban, amelyre nemcsak a város, hanem egész Magyarország büszke lehet majd.
A tenderre közösen nyújtott be pályázatot a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM), a Magyar Nemzeti Múzeum és a hatvani önkormányzat. A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt háromszintes, évtizedek óta lakatlan kastélyépületben az MTTM kiállítóhelyeként működik majd az országos vadászati múzeum. Az intézményben a tervek szerint Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, valamint a Hatvany- és a Grassalkovich-családnak emléket állító szobákat is berendeznek.
A polgármester korábban hangsúlyozta, hogy nem trófeatárban gondolkodnak, hanem az ifjúság számára is élvezhető interaktív kiállításban. Ezért például digitális lőteret, íjász-, solymász- és úgynevezett kotorékpályát is szeretnének kialakítani a kastélykertben. A múzeumban 60 szakember kap majd munkát és azzal számolnak, hogy 2-3 év múlva már évente 80-100 ezer látogatót fogad a kastély.
A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között, majd az épület 1867-ben a Hatvany-Deutsch-család tulajdonába került. A második világháború alatt a kastély berendezését széthordták, a kertet elpusztították. 1945 után iskola és kórház működött az épületben, amelyet 1979-ben életveszélyessé nyilvánítottak és lezártak. A műemléképület azóta kihasználatlanul áll, csupán egyik szárnyában működik a városi művelődési központ.