Vágykeltő fogások

Forrás: turizmus.com

 2016. február 09. 11:51

Valentin-napon az Aria Hotel Budapest Stradivari éttermébe látogatók megtudhatják, mi volt Casanova kedvenc étele, de az is kiderül többek közt, miért számít a szerelem egyik szimbólumának az Amaretto likőr.

Valentin napján világszerte milliók lepik meg párjukat valami kis kedvességgel, és egyre többen mennek ilyenkor romantikus vacsorára. A Stradivari étteremben februárban különleges fogásokkal várják a szerelmeseket, és számos afrodiziákumként ismert finomság is fellelhető a menüben. Ilyen a cinkben gazdag osztriga, a potencianövelő zeller, a vágyfokozó ginzeng, vagy a szenvedélyeket fellobbantó csokoládé. Az étterem most is a különös figyelemmel válogatott, minőségi alapanyagok használatát, az egyedi és különleges ízek harmóniáját tűzte ki célul az ételek és az italok, koktélok megalkotásánál. Ferencz Gábor séf új specialitásai közé tartozik többek között az osztriga citrushabbal, a zöldalmás zellerkrém leves, a lazackaviár wasabis turógombóccal, vagy az ötfűszeres sertés szűzérme, melyek mind tökéletes fogásai lehetnek egy romantikus vacsorának. A Valentin-napi menü külön érdekessége, hogy a hölgyek és az urak különböző fogásokból választhatnak, az ételekben ugyanis más-más vágyfokozók vannak.

 

A szerelmesek koktélja

A karakteres ízvilág nemcsak az ételekre, hanem az italokra is jellemző. Az étteremből nyíló Satchmo's Bar and Library számos különleges koktélt kínál, ilyen például a kifejezetten Valentin-nap alkalmából megalkotott „Flying Love”, melynek összetevői a lime, áfonyalé, vodka, aperol és a szerelmesek italaként ismert Amaretto. Az olasz mandula likőr története egybefonódott a romantikával, a legenda szerint ugyanis Leonardo da Vinci egyik tanítványa, Bernardino Luini festőművész felkérést kapott Saronno városától, hogy készítsen egy Szűz Máriát ábrázoló freskót a háború pusztította templom számára. Luini egy hamvas fiatal leányt választott modelljének a képhez, s végül a közös munka során szenvedélyes szerelem lobbant fel közöttük. Az ifjú hölgy szerelme zálogául adott a művésznek egy flaskányit a saját maga által készített italból, amelyet L'Amarettónak nevezett el. Az Amaretto likőr éppen ezért mindmáig sokak szemében a szerelem szimbóluma. Egzotikus fűszerezésű italokat a szálloda tetején található, lenyűgöző panorámával rendelkező High Note SkyBarban is fogyaszthatunk.