Kortárs magyar írók kedvenc fogásai kerültek fel a VakVarjúk könyvheti chefajánlatába

Forrás: turizmus.com

 2024. június 05. 14:30

A 95. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésre a VakVarjú öt éttermének chefajánlatába kortárs magyar íróink kedvenc ételei kerülnek fel az étteremcsaládra jellemző VakVarjús csavarral.

A vendégek megkóstolhatják Lackfi János legkedvesebb előételét és főételét, Nyáry Krisztián legszeretettebb levesét és főfogását, valamint Leiner Laura kedvenc főételét és desszertjét.

Öt VakVarjú étteremben (VakVarjú Csónakház, VakVarjú Buda, VakVarjú Újlipót, Vakvarjú Pest és VígVarjú) a 95. ünnepi könyvhét tiszteletére tavalyhoz hasonlóan kortárs magyar íróink kedvencei kerülnek fel a chefajánlatba az étteremcsaládra jellemző VakVarjús csavarral. Idén Leiner Laura, Lackfi János és Nyáry Krisztián adta „kölcsön” a varjaknak két-két kedvenc fogását.

„Nyáry Krisztián íróval már többször működött együtt a VakVarjú étteremcsalád. Néhány napja cégcsoportunk legújabb cukrászdájában, a Dobay BudaPartban Így ettek ők - magyar írók és ételeik című könyvéről mesélt vendégeinknek. Izgalmas volt hallgatni, hogy milyen sok írónk írt szenvedéllyel és szeretettel a gasztronómiáról, és régen hány nagy klasszikusunknak volt saját asztala a budapesti vendéglőkben és kávéházakban. Itt hangzott el az a fantasztikus mondat, hogy otthonunk két legőszintébb pontja a kamránk és a könyvespolcunk.

Idén is megismerhetjük három kortárs magyar író kedvenc ételét

Fotó: VakVarjú

Az ünnepi könyvhétnek évek óta otthont adó „könyvespolc”, a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környékén több VakVarjú éttermünk található, amelyek „kamrájából”, azaz konyhájából számos lélegzetelállító fogást választhatnak vendégeink a kulturális forgatagra hangolódva. Arra biztatom vendégeinket, hogy a VakVarjú étteremcsalád egyébként is törzsvendégnek számító kortárs íróinak kedvenc fogásaiból is csipegessenek, ezzel ünnepelve az irodalom és a gasztronómia közötti erős kapcsolatot, a kulturális életet, az olvasást, a könyvhetet, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróinkat!  A gasztronómiához hasonlóan az irodalom is szexi, olvassunk hát minél többet!” – mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

A vendégek június 5-étől folyamatosan kóstolhatják meg a VakVarjú éttermek új chefajánlatában a kortárs magyar írók kedvenceit.

Leiner Laura

Fotó: VakVarjú

Vegetáriánius „ham&burger” chedarral, portobello gombával és az édes ananászos-kókuszos süti – Leiner Laura kedvencei

 

Leiner Laura kedvenc vegetáriánus „ham&burgerét” portobello gombával és ropogós morzsában sült cheddar sajttal kóstolhatják meg a vendégek. Az ifjúsági bestseller szerző szeretett gyümölcse pedig az ananász, amiből egy igazán frissítő desszertet álmodtak meg az étteremcsaládhoz tartozó Dobay Cukrászda cukrászai.

„Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon szeretem a húsmentes fogásokat, az éttermekben is mindig ilyeneket választok magamnak. Nagy kedvencem a hamburger, amiből nem lehet kinőni, sajttal, gombával, sok zöldséggel. Hogy chedarral és portobello gombával késztették el a VakVarjú chefjei, különösen szuper, mert ez két olyan alapanyag, ami miatt nemcsak a vegetáriánusoknak fog ízleni. A gasztronómia nagyon fontos az életemben, csak akkor nem írok, amikor eszem. A gyümölcsök közül az ananász az, amit bármikor meg tudok enni, magától értetődött, hogy ez a fő alapanyaga kedvenc desszertemnek - csokival. Már sok barátomnak elbüszkélkedtem, hogy a könyvhét kapcsán két kedvenc fogásom is felkerül a VakVarjúk chefajánlatába, eddig hét különböző társaságnak is megígértem, hogy eljövök velük a VakVarjúba megkóstolni, és megkóstoltatni a kedvenceimet” – mondta Leiner Laura.

 

Nyáry Krisztián

Fotó: VakVarjú

Nyáry töltött kelkáposzta sok csomborral és a mikszáthi palócleves – Nyáry Krisztián kedvencei

Nyáry Krisztián kedvence a töltött káposzta és a palócleves.

„Hetente egyszer télen-nyáron meg tudom enni a töltött káposztát. Ez a fogás a magyar gasztrokultúra egyik fontos étele, legalább 400 éve fogyasztjuk, nem véletlenül számos egykori és kortárs magyar író kedvence. Világfúziós konyha ötvözete, a levélbetekerés ázsiai ötlet, míg a hús káposztával való főzése Európa északi részéről érkezett Erdélybe, ahol ez a két ötlet egybeforrt. Sokféleképpen szeretem a töltött káposztát, nyáron a könnyedebb verziót részesítem előnyben, sok csomborral, pirospaprika nélkül. Örülök, hogy ezt a „Nyáryas” káposztát tudják megkóstolni a VakVarjú vendégei, amiben a cserkészkolbász adja meg azt a plusz ízt, ami teljessé teszi a fogást. A palóclevest azért választottam kedvencemnek, mert a 19. század egyik jellegzetes magyar étele, sokan szeretik, és irodalomtörténeti kapcsolata is van Mikszáth Kálmánnal. A VakVarjús változat bizonyosan elnyerné az ő tetszését is. Az étteremcsalád törzsvendégeként különösen örülök, hogy két kedvencem a könyvhét alkalmából megkóstolható náluk, mert az irodalom és a gasztronómia igen kedves területem, örülök, hogy a VakVarjúk chefajánlatában is találkoztak egymással” – mesélte Nyáry Krisztián.

 

Lackfi János

Fotó: VakVarjú

Indiai Lackfipecsenye és a melegséget árasztó kápiapaprika – Lackfi János kedvencei

Lackfi János a könnyedebb fogások barátja.

„Igazi meglepetés volt, hogy pont indiai módra készítették el a VakVarjú chefjei kedvenc csirkecombfilémet és sült zöldségeimet, mert a harmadik gyermekem hamarosan egy indiai fiúhoz megy férjhez. Apró lakodalom lesz Indiában, pár száz vendéggel, nem tart tovább egy hétnél a lagzi! Életmódváltásban vagyok a tavaly karácsonyi szívrohamom óta, ezért lett csupa szívbarát alapanyagból elkészítve kedvenc főfogásom. Kedvenc előételem zászlóshajója pedig a bükkfán füstölt friss gomolya mellett a vargányás kápiakrém, nagyon szeretem az erdélyi és bolgár konyha eme remekét. Gyerekkoromban otthon mi is termesztettünk pirospaprikát, nincs annál szebb, mint leszedni egy napmeleg darabot a tőről! Gyakorlatilag már minden VakVarjúban jártam, törzsvendégnek gondolom magam, örülök, hogy Leiner Laura, Nyáry Krisztián és az én kedvenc fogásaim segítségével gasztronómiailag is közelebb kerülünk vendégeikhez” – mondta Lackfi János.