Koronavírus-álló falusi turizmus?

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 13. 16:35

A hazai falusi szálláshelyeken nem tapasztalnak tömeges lemondásokat. Idén azok egy része is belföldön nyaralhat, aki korábban rendszeresen külföldre utazott.

A koronavírus-járvány miatt a turizmus globálisan és Magyarországon is nagyon nehéz helyzetbe került. A válság nálunk elsősorban a fővárosi szállodákat, be- és kiutaztatókat, rendezvényszervezők és -helyszíneket, idegenvezetőket, éttermeket, buszos cégeket érinti.

Vidéken még kevésbé érezni a visszaesést, bár ott is vannak bőven lemondások, de Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint az NTAK adatai szerint a vidéki szállodákban húsvétkor 80% töltés várható.

A válság alig érzékelhető a falusi szálláshelyeken – tudtuk meg Frankó Páltól, a falusi szálláshelyeket tömörítő szakmai szervezet, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége elnökétől.

Csend és nyugalom a vidéki Magyarországon

Fotó: 123rf.com

A szakember elmondta, hogy mostanra a főszezoni foglalások java már beérkezett a szállásadókhoz, és körkérdésükből az derült ki, hogy a legtöbb helyen nincs visszamondás.

Az elő- és utószezonban, ahogy az a korábbi években is volt, eleve nincs annyi foglalás, de ott is minimális a veszteség, sőt akadnak olyan szállások, ahol a csúcsidőszakon kívül növekedés is tapasztalható. Frankó Pál tapasztalatai szerint az utóbbi évek során egyébként is növekszik a vidéki turizmus.

 

Miért vonzóbb a falusi turizmus járvány idején?

Járvány idején azért is lehet vonzó egy falusi szálláshely, mert vidéken messzebb vannak az emberek egymástól, a szálláshelyen általában csak az odautazó család vagy baráti társaság tartózkodik egyszerre, így jóval kisebb az esélye a fertőzésnek, mint egy nagyvárosi közegben.

Mivel az aktív turizmus számos lehetősége is adott vidéken, a túrázástól a kerékpározáson át a horgászásig, komoly alternatíva lehet ez az üdülési forma sok olyan család számára is, akik korábban külföldön nyaraltak – tette hozzá Frankó Pál.

Most ráadásul külföldre jóformán képtelenség utazni, miközben az emberekben az utazási hajlandóság megvan. Így bízni lehet abban, hogy sokan döntenek belföldi pihenés mellett ebben az évben.

Az is kétségtelen ugyanakkor, hogy azok a szállásadók, akik külföldi küldőpiacokról dolgoztak, nehezebb helyzetben vannak, náluk folyamatosak a lemondások. Őket arra kéri a szövetség, hogy most fókuszáljanak a belföldi piacra.

 

Kényszerszabadság vidéken, kellemesen

Ugyanakkor az is várható, hogy hamarosan számos cég kényszerszabadságra küldi a dolgozóit, ezek az emberek a családjukkal szintén kihasználhatják az alkalmat, hogy a kényszerű otthon maradás helyett elvonujanak hazánk valamelyik távoli tájára egy kis, családias szálláshelyre. Mivel a tavasz beköszöntött, már most is bármikor el lehet tölteni egy kellemes hétvégét vidéken – hangsúlyozta Frankó Pál.

A vendégek egészsége természetesen a falusi a szállásadók számára is alapvető szempont, így arra kéri tagjait a szövetség, hogy a higiéniára fokozottan ügyeljenek, használjanak fertőtlenítőt, és az előírtnál gyakrabban takarítsanak.

Fontos érv lehet még a falusi turizmus mellett, hogy a vendégek autentikus helyi élelmiszereket kóstolhatnak meg, ez egy olyan belső erőforrás, amelyre hosszú távon tudunk támaszkodni. A falusi turizmus kevésbé kiszolgáltatott a globalizációs hatásoknak, mivel belső erőforrásainkra, értékeinkre támaszkodik – emelte ki az elnök.

Idén ősszel az ágazat egy új kihívással is szembe fog nézni, akkor kerül ugyanis a piacra több mint 600, a vidékfejlesztési pályázat keretében kialakított vagy felújított szálláshely, és ugyanennyi felújított panzió is elkészül addigra.

Ez a komoly kapacitásnövekedés okozhat problémákat, például árcsökkentésre kényszerítve másokat is, illetve a vártnál esetleg alacsonyabban alakuló kihasználtság nehezítheti a hitelek visszafizetését.

„Mi mindenképpen arra fogjuk kérni a tagjainkat, hogy ne árcsökkentéssel, hanem a szolgáltatási csomag bővítésével próbálják ezt a helyzetet megoldani" – hangsúlyozta végezetül a FATOSZ elnöke.