Válságban van a Vapiano

Forrás: g7

 2018. december 10. 10:30

A német gyökerű étteremlánc bejelentette, hogy az év első kilenc hónapjában 13,2 millió euró veszteséget termelt, a teljes évre vonatkozó bevétel-előrejelzését pedig idén másodszor lefelé kellett módosítania.

A Süddetsche Zeitung elemzése szerint a cég üzleti folyamatait hibás alapokra építették fel, és ez állandósult válságot okoz. Jochen Halfmann vezérigazgató, aki nemrég lemondott, 2015-ben válságban vette át a céget, és azóta sem tudott teljesen kilábalni belőle. A Vapiano akkoriban y keveredett bele egy munkaügyi és közegészségügyi botrányba. Az a kép alakult ki róla, hogy a munkavállalóit kiszipolyozza, és az sem segített, hogy egyes éttermeiben vállalhatatlan higiéniás körülményeket leplezett le a sajtó. A két probléma közül már az egyik is nagyon súlyos lett volna, a kettő együtt azonban csak tetézte a bajokat. A Vapianónak ugyanis borzasztóan fontos a jó hírnév, mivel az éttermeket pont azoknak a városi, magasabb jövedelmű, igényesebb fogyasztóknak találták ki, akik különösen érzékenyek a minőségre és az üzleti körítésre. A Douglas kozmetikai áruházlánc éléről szerződtetett Halfmann a két problémát viszonylag rövid időn belül megoldotta, rendezte a sorokat, és teljesítette a tulajdonosok legfőbb vágyát azzal, hogy a Vapianót bevezette a tőzsdére. A szerkezeti bajokat azonban ő sem tudta orvosolni.

Problémás a Vapiano üzleti modellje

Fotó: Wikimedia Commons

A Vapianót ugyanis gyors nemzetközi terjeszkedésbe kényszerítette, ami olyan gyorsra sikeredett, hogy közben kevésbé tudott odafigyelni a részletekre. Az étteremnyitások rengeteg pénzt vittek el, másrészt azért nem hozhatták vissza kellő időben a befektetett tőkét, mert sok esetben nem jól választották meg a helyszíneket. Halfmann ezekre az állításokra általában azt mondta, hogy a Németországon kívüli érdekeltségek a helyi vezetők hibái miatt nem működnek jól, a piac azonban ettől függetlenül  egyre mélyebbre küldte a részvények árfolyamát.

A másik fő probléma az, hogy a Vapiano csak csúcsidőn kívül tudja tartani az egyik legfőbb üzleti ígéretét, a gyors kiszolgálást. Ebédidőben az éttermekben általában túl nagy a tumultus, amit a célközönség hosszabb távon nem visel el. Halfmann utódja, Cornelius Everke, aki a Vapiano nemzetközi vezetője volt eddig, de korábban például a Starbucks-nál is töltött be menedzseri pozíciókat. Everke két fontos változtatással próbál úrrá lenni a helyzeten. Egyrészt automata rendelő terminálokat fog telepíteni az éttermekbe, hogy felgyorsítsa a kiszolgálást, másrészt felhagy a terjeszkedés önerős finanszírozásával.