Változnak az utazási irodákra vonatkozó jogszabályok

Forrás: turizmus.com

 2016. január 06. 15:04

Két, év végi közleményben figyelmeztette az utazási irodákat a megváltozott jogszabályokról a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH).

2016. január 1-jétől változnak az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységek megkezdésével és folytatásával összefüggő szabályok. Lényegi változás, hogy a tevékenységek engedélyhez kötöttsége megszűnik és a szolgáltatási tevékenység folytatása ún. bejelentés-köteles tevékenységgé válik – áll az MKEH december 31-én közzétett közleményében.

A 2015 év végén kiadott közlemény szerint a tekintetben nincsen változás, hogy a kereskedelmi hatóságként eljáró Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felé a vállalkozásoknak a tevékenység megkezdését be kell jelenteniük és a bejelentési kötelezettség elmulasztása jogkövetkezményeket von maga után. Ugyanakkor az engedélyezéssel szemben a tevékenység jogszerű folytatása már a bejelentés megtételével megkezdhető, ellentétben a korábban hatályos gyakorlattal, mely szerint az csak a kérelmezett engedély birtokában volt gyakorolható.

Az ún. bejelentési kötelezettség természetesen vonatkozik a korábban már engedélyt szerzett és a kereskedelmi hatóság nyilvántartásába bejegyzett vállalkozásokra is a tekintetben, ha és amennyiben a nyilvántartásba vett adataikban (pl. vezető tisztségviselő, tevékenységi kör, szakmai felelős személy, székhelycím változása stb.) változás következik be.

Az MKEH weboldalán a „Nyomtatványok" menüpont alatt január 1-jét követően elérhetőek lesznek a módosított nyomtatványok, melyeken a bejelentési kötelezettségek teljesíthetőek. Az egyes bejelentésekhez kapcsolódó igazolandó és csatolandó dokumentumokban érdemi változások nincsenek, azok felsorolását, megjelölését a nyomtatványok továbbra is tartalmazzák.

A bejelentésekkel összefüggő hatósági eljárásaink szabályai is változnak. A bejelentés-köteles tevékenységekkel összefüggésben, a bejelentések megfelelésének ellenőrzése vonatkozásában a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény előírásai az irányadóak.

 

Ahogy azt már korábban megírtuk, a 213/1996 (XII.23.) Korm. rendelet 2015. szeptember 2-án módosult. A MKEH közleményében felhívja a figyelmet, hogy a módosulással összefüggő igazolási kötelezettség minden utazási vállalkozást érinthet. Minden utazási vállalkozásnak szükséges áttekinteni, hogy az általa foglalkoztatott tevékenységért felelős személy jogviszonya tartalmaz–e heti legalább 20 órás foglalkoztatást.

A közlemény e képpen fogalmaz: „Amennyiben nem egy ilyen tartalmú dokumentum lett megküldve az MKEH felé a tevékenységért felelős személy vonatkozásában, úgy 2015. december 31-ig szükséges megküldeni Hivatalunknak a módosított, és heti legalább 20 órás foglalkoztatást tartalmazó foglalkoztatási jogviszonyt! A foglalkoztatási jogviszonynak tartalmaznia kell továbbá azt, hogy a tevékenységért felelős személy a jogviszonnyal összefüggésben utazásszervezői illetve utazásközvetítői feladatokat lát el."

További fontos tudnivaló, hogy a jogszabályváltozás értelmében 2015. december 31. után egy tevékenységért felelős személy csak egy utazási vállalkozásnál töltheti be a tevékenységért felelős személy pozícióját.

A 2015. szeptember 2-i, a szakmai tevékenységért felelős személlyel kapcsolatos egyéb jogszabályváltozásokról itt talál részletes információt.

Mindkét közlemény elérhető az MKEH honlapján.