Változó IATA előírások

Forrás: turizmus.com

 2014. november 06. 14:16

A MUISZ az elmúlt másfél évben folyamatosan követelte a IATA büntetőpontok rendszerének a felülvizsgálatát, mert a heti fizetés bevezetésével az utazási irodák felfüggesztésének kockázata irreálisan megnőtt.

Ismert az a tavalyi eset, amikor 30-nál is több iroda kapott 2 büntető pontot egy vitatható (a MUISZ szerint jogtalan) előírás kapcsán. Az irodák legkisebb, akár vétlen szabálytalansága a cég felfüggesztését jelenthette.

A társ szakmai szervezetekkel kidolgozott javaslat az eddigi 1 hibázási lehetőséget 2-re növelte volna, minden 12 hónapos időszakban. A légitársaságok konstruktívan álltak javaslathoz, megértve, hogy a tömeges felfüggesztés  nekik sem érdekük.

A IATA októberi kongresszusa a magyar javaslatot megtárgyalta, és – kizárólag Magyarország esetében – módosította a szabályzatot.

Eszerint 2015 január 1-jét követően 6 hibapont összegyűjtése jelenti az automatikus felfüggesztést, az eddigi 4-gyel szemben, vagyis 2 hibázási lehetőség „fér bele" egy egyéves időszakba.

Apró, de érdekes módosítás, hogy a legfontosabb helyi szervezet, az APJC munkájába bekapcsolódó megfigyelők (így a MUISZ) részvételét ezentúl az elnök engedélyezi. Ez eddig egy szabályozatlan ügy volt, és a IATA hozzáállásán múlt a részvétel.