Várfejlesztés a turistabusz-forgalom csökkentésével

Forrás: MTI

 2015. május 10. 15:16

A Várkert Bazárban megvalósított fejlesztések mellett a Budai Vár rekonstrukciójával kapcsolatos főbb terveket is ismertették a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében 2015. május 8-án megrendezett konferencián.

A Budavári Önkormányzat Új utakon című konferenciáján L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifejtette: a Várkert Bazár felújítása után a várfalon belül folytatják a munkát. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében többek között két éven belül visszaállítják a testőrségi épületet és a Dózsa György tér felőli lépcsősort. Az Oroszlános udvar régészeti feltárása után, egyebek mellett újabb középkori részek kibontásával jelentősen növelnék a bejárható tereket.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere előadásában kitért arra, hogy hosszabb távú terveik között szerepel a Várba irányuló turistabusz-forgalom jelentős csökkentése. Ennek érdekében már megkezdődött a buszforduló kiépítése, a buszok egy fogadópontra hozzák majd fel a látogatókat, akik ezután lifttel vagy lépcsőn jutnak fel a Várba. A járművek pedig úgy hagyják el a Vár területét, hogy nem hajtanak be, csökkentve ezzel a környezeti terhelést és a rezgést.