Az állami irányításról is szólt Varga Mihály az Utazás megnyitóján

Forrás: turizmus.com

 2016. március 03. 11:20

A tavalyinál nagyobb területen és 30 százalékkal több kiállítóval nyílt meg az 39. Utazás Kiállítása a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A vásárnak már a megnyitója is szakmai izgalmakkal szolgált.

A kiállítás megnyitóján, saját kérésére, utolsóként szólalt fel Varga Mihály. Mégis, hadd idézzük első helyen a nemzetgazdasági miniszter szavait.

Mint mondta, a turizmus értékteremtő ágazat, amely 2015-ben rekordévet zárt. A számok kiemelkedő fejlődést mutatnak, mind a turisták, mind a vendégéjszakák, mind a bevételek terén. Kiemelte, hogy a 2014-2020-as fejlesztési forrásokból eddig 100 milliárd forintra jelentek meg pályázatok, s ez az összeg az év végéig 150 milliárdra nő. Szólt arról is, hogy a UNWTO friss felmérése szerint Magyarországon a turizmus a GDP 10,3 százalékát adja a korábban becsült 9 százalékhoz képest.

A szakmát minden bizonnyal a miniszternek azok a mondatai érdekelték leginkább, melyeket a turizmus állami irányításának átalakításával kapcsolatban mondott. Úgy fogalmazott: Nostradamus-nak kellene ahhoz lenni, hogy ma megmondjuk, pontosan hogyan néz majd ki az új struktúra, hiszen, erről kormánydöntés még nem született. Ugyanakkor, mint mondta, az mindenképpen fontos lenne, hogy az állami irányítás és a nemzeti marketingszervezet közös felügyelet alatt maradjon. Az NGM fontosnak tartja azt is, hogy bármilyen új struktúrát csak a szakmai szervezetek bevonásával kellene létrehozni . Kiemelte, hogy a turizmus fejlesztése nemcsak brand építésről szól, az ágazat állami irányítása az egész ország turizmusáért felelős, Zalaegerszegtől, a Tisza tavi régión át Debrecenig.

Végezetül, megköszönte a szakma eddigi együttműködését, s egyben felajánlotta az NGM jövőbeni támogatását is.

Az Utazás Kiállítás megnyitóján köszöntötte a jelenlévőket valamennyi díszvendég, azaz az ígéretes desztinációnak számító, és tavaly 40 százalékos bővülést hozó Kína, az idei Olimpiának helyet adó Brazília és a hazai vendégéjszakák kétharmadát adó Budapest, továbbá szólt néhány üdvözlő és optimista szót a szakmához a házigazda Hungexpo is.

Fotó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megnyitja a 39. Utazás Kiállítást

Ganczer Gábot, a Hungexpo vezérigazgatója nyitotta a sort, aki, Szent Ágostont idézve elmondta, hogy, aki nem utazik az egy könyvnek mindig ugyanazt az oldalát olvassa. Erre a gondolatra reflektált a meghívó többi szónoka.

A kínai delegáció vezetője kiemelte, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok erősödését mutatja, hogy a Kínai Turisztikai Hivatal Budapesten nyitja meg regionális központját. Magyarországon tavaly 40 százalékkal nőtt a kínai vendégek száma, Kína is szeretné erősíteni népszerűségét a magyar és az európai lakosság körében. A fejlődéshez jó alapot ad a Budapest-Peking járat is.

Brazília, a kulturális díszvendég képviselője az Olimpia turisztikai hozadékáról beszélt. Mint elhangoztt, az olimpiai játékokra 15 ezer sportolót várnak 65 országból, a játékokat 70 ezer önkéntes szolgálja ki, a látogatók száma meghaladja a félmilliót, és világszerte 5 milliárd ember követi majd az eseményeket. Mindez zene volt a budapesti Vizes Világbajnokság, valamint, a remélt, 2024. évi Olimpia áldásos hatásában bízó turisztikai szakemberek fülének.

Köszöntötte a jelenlévőket Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is, aki Budapestről mint az ország kapujáról beszélt. A város a közeljövőben két kiemelt, turisztikai szempontból is fontos eseménynek ad otthont, ilyen lesz májusban a Sirha kiállítás és ennek keretében a Bocus d'Or európai döntője, a másik a 2017-es vizes Vb, amely a világ egyik legnagyobb sportrendezvényének számít.