Várhatóan októberben hirdetik meg az új GINOP-pályázatokat

Forrás: MTI

 2014. június 04. 20:54

A kívánt mértékben halad előre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) végrehajtása, az új Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az új pályázatokat várhatóan októberben hirdetik meg - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca szerdai közleményében ismerteti: a GOP monitoring bizottsága Hegmanné Nemes Sára, az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkárának elnökletével június 3-án Szegeden ülésezett, ahol meghívottként részt vettek az Európai Bizottság szakértői is.

Az operatív program végrehajtása a bizottságnak adott tájékoztatás szerint a kívánt mértékben, időarányosan haladt előre a legutóbbi monitoring bizottsági ülés óta.
A GOP 1-3. és 5. prioritás keretében 2014 májusáig 25 604 projekt részesült pozitív támogatói döntésben, összesen 851,4 milliárd forint kötelezettségvállalással.

Támogatási szerződést 25 384 pályázóval kötöttek 823,5 milliárd forint összértékben. A kifizetett támogatások összege 2014 májusáig elérte a 439,1 milliárd forintot.
A szerződött nyertesek között továbbra is a mikro-, kis- és középvállalkozások szerepelnek nagy számban. A GOP-források hasznosan szolgálják a területi kiegyenlítődést, ezt bizonyítja, hogy 2007 és 2013 között a régiók közel azonos arányban jutottak forrásokhoz - írja közleményében a tárca.

A jövőben odaítélendő támogatásokkal kapcsolatban az ülésen elhangzott, hogy az új GINOP-pályázatok meghirdetése az operatív programok bizottsági elfogadását és a konstrukciók kidolgozását követően, októberben várható.