Vári felújítások, változó parkolási rend

Szerző: Elek Lenke

 2014. augusztus 07. 16:11

Végéhez közelednek a vári felújítások, változik a parkolási rend. Őszre a kivitelezők teljes egészében elkészülnek a munkálatokkal – tájékoztatott az önkormányzat illetékese.

Évekig kifordult, hiányos kockakövek, kicsorbult szegélyek, a kövek között a melegben megolvadó szurok jellemezte a vári utakat, ami miatt az itt lakók és az idei látogatók is joggal panaszkodtak. 2010-ben végül is megteremtődött a felújításhoz szükséges pénz, 2011 tavaszán közbeszerzési eljárást indítottak, 2012-ben pedig megkezdődött a kivitelezés. Az első ütemben felújították a Bécsi kapu tér egy részét és a Nándor utcát, valamint az Országház utcát, ahol a budavári önkormányzat beruházásában a járda is megújult.

A Dísz téren és a Tárnok utcában 2013-ban kezdődtek el a munkálatok, itt emelt útpályát alakítottak ki a kivitelezők, és a budai Vár hangulatához illeszkedő, vágott bazaltkövekből alakítottak ki járdafelületet. Idén nyárra elkészült a Fortuna utca is.

Ezekhez a munkálatokhoz kapcsolódva az önkormányzat újította meg a Hess András teret, a Szentháromság teret és a Szentháromság utcát. Itt emelt útpályás burkolatokat alakítottak ki, a Szentháromság téren pedig díszburkolatot fektettek le.


A Hess András téren a munkálatok már befejeződtek, itt is megszépült a kis park, és új utcabútorokat is kihelyeztek.

Ugyancsak korszerűsödött a Mátyás templom körüli burkolat is, erre a Budavári Önkormányzat az államtól kapott közel 700 millió forintos támogatást. Augusztus elejére várhatóan elkészül a Magyarság Háza előtti burkolat és az Úri utca–Szentháromság tér torkolata is.

Szeptember első hetében befejeződik a Mátyás-templom előtti és a templom északi oldalán lévő területek felújítása. Ezt követően a templom mögötti területen, a déli oldalon és a Szent István szobor körüli területen kezdődik meg a rekonstrukció. A munkálatok várhatóan november közepén fejeződnek be.

A felújítással érintett szakaszokon változik a parkolás rendje is. A Hess András téren a Hilton előtt és a téren lévő sziget két oldalán engedélyezett a parkolás. A Szentháromság utcában mindkét oldalon a szegély mellett lehet majd parkolni. A Szentháromság tér teljes területén viszont tilos lesz a parkolás.

 

A Mátyás-templom északi oldalán szintén tilos lesz a parkolás, míg a déli oldalon lévő területen rendezvények esetén engedélyezhető a parkolás. A Tárnok utcában mindkét oldalon a szegély mellett, a Dísz téren, a tér közepén lévő parkolóban lehet parkolni, illetve a Dísz tér 14–15. szám előtti területen kijelölt helyeken.

A Fortuna utcában a pártalan oldalon a 5–15. számú szegéllyel párhuzamosan, a 15–27. szám alatti házaknál a szegélyre merőlegesen lehet parkolni.

Az Attila út, a Dózsa György tér és az Alagút forgalmát erősen befolyásoló Lánchíd utcai átépítés valószínűleg a hónap végén fejeződik be. Értesüléseink szerint a Lánchíd utca avatására valószínűleg augusztus 29-én kerül sor, látványos ünnepséggel, utcabállal egybekötve.