Vas és Veszprém megyei kastélyok újulhatnak meg

Forrás: turizmus.com

 2015. február 03. 16:31

A Nemzeti Kastélyprogram keretében újulhat meg három vas megyei kastély és a sümegi püspöki palota - jelentette be a Forster Központ elnöke kedden a sümegi polgármesteri hivatalban tartott szakmai egyeztetésen.

Sághi Attila kiemelte, hogy a 2014-20-as európai uniós fejlesztési ciklusban a Forster Központ örökségfejlesztési programjának részeként a Nemzeti Kastélyprogramban 35 műemlékegyüttes újulhat meg. A projektek Vas megyéből a jánosházai Erdődy-Choron-várkastélyt, a vassurányi Schlisson-kastélyt és a vépi Erdődy-kastélyt, valamint Veszprém megyéből a sümegi püspöki palotát érintik.

Ágh Péter (Fidesz-KDNP), az érintett térség egyik országgyűlési képviselője közölte, hogy Vas megyében mintegy háromszáz kastély található. Példaértékűnek nevezte a beruházásokat, amelyeknek célja a kastélyok állagának megóvása, valamint a hasznosításuk is.

Marton Ferenc (Fidesz-KDNP), a Vas megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy olyan funkciókat kell találni a fejlesztések során, amelyek vonzóak lehetnek a régióba érkezők számára. Jánosháza esetében egy vadászkastély lehetőségét vetette fel, valamint interaktív kiállításokat, programokat javasolt.

Nemes Attila, Vassurány polgármestere és Kovács Péter, Vép polgármestere az épületekben jelenleg működő intézményekre - iskola, könyvtár, orvosi rendelő - hívta fel a figyelmet.
Sághi Attila ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kastélyprogram nem a jelenlegi funkciók kiszervezéséről szól: ahol a fenntartó továbbra is tervez ezekkel a szolgáltatásokkal, ott megmaradhatnak.

Végh László (Fidesz-KDNP) Sümeg polgármestere kijelentette, hogy a városvezetés elsődleges feladatának tartja a munkahelyteremtést, amelyhez szorosan kapcsolódik a turizmus fellendítése is. Elmondta, hogy a püspöki palota fejlesztése korábban is napirenden volt a városban. Az épület állagának megóvása érdekében már korábban rendbehozták a tetőszerkezetet, az elmúlt években a homlokzatot is megújították.
Terveik közt szerepel egy tanösvény jellegű turistaútvonal kialakítása a vár és a püspöki palota közt, valamint egy egyháztörténeti kiállítás létrehozása a palotában, melynek középpontjában az alapító Padányi Bíró Márton püspök, az ellenreformáció ismert hazai alakja állna. Végh László hozzátette, hogy a város komplex turisztikai megújításához szükséges a belvárosi kúriák felújítása is.

A Forster Központ a kormány tavalyi döntései alapján látja el projektek kidolgozását, megvalósítását és koordinálását. A központ örökségfejlesztési programjának része a kastélyfejlesztéseket összefoglaló Nemzeti Kastélyprogram.

Az MTI kérdésére Sághi Attila elmondta, hogy a Nemzeti Kastélyprogramban megvalósuló beruházásokra mintegy 43 milliárd forintot terveznek fordítani. Ennek háromnegyed részét európai uniós támogatásból, a fennmaradó mintegy tízmillió forintot hazai forrásból finanszírozzák. Hozzátette: egy turisztikai projektre legfeljebb 1,5 milliárd forintos európai uniós támogatás vehető igénybe.

A Forster Központ célja, hogy olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek megvalósíthatók, elszámolhatók és a közösség érdekeit is szolgálják - tájékoztatott Sághi Attila. Ezért országszere több helyszínen is társadalmi konzultációt rendeznek az érintettekkel. Korábban a Komárom-Esztergom megyei Majkon és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben folytattak egyeztetéseket, a sümegi után pedig jövő kedden a Pest megyei Pécelen tartanak fórumot.