Vasárnapi boltzár: nincs felmentés a Balatonnál sem

Forrás: Népszava/turizmus.com

 2015. június 22. 21:29

Nem ad felmentést a nyári főszezonban sem a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban a gazdasági tárca, elutasítva a Balatoni Szövetség ezzel kapcsolatos kérését.

A Népszava cikke szerint a Balatoni Szövetség elnöke, Balassa Balázs egyáltalán nem örül annak, hogy sok mindenben igaza lett abból, amit bő egy hónappal ezelőtt a vasárnapi zárva tartás hatásairól jósolt. Becslések szerint a Balaton-parti településeken a boltok alig 2 százaléka tart nyitva vasárnap. A kedvezőtlen hatások közé tartozik, hogy a tó menti üzletekben szombaton korábban nem tapasztalt mértékű a zsúfoltság, ugyanakkor a vasárnap is nyitva tartók körében gyakorlattá, hogy a napi élelmiszereket kizárólag ezen a napon drágábban adják, például Balatonfüreden a máskor 250 forintba kerülő 2,8 százalékos tej literjéért 320 forintot kérnek. Ami korábban elképzelhetetlen volt, a hét utolsó napján üresek a húsos pultok, és már szombat délután hiába keresnek a vevők primőrárukat, mert elfogyott.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a zsúfoltság és a gyengébb ellátottság egyértelműen csökkenti az idegenforgalmi központok vonzerejét.

A vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít a 200 négyzetméternél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására, de csak ott, ahol a család tagjai dolgoznak. A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség áprilisban levélben azt kérte a gazdasági tárcától, legalább a főszezon ideje alatt dolgozhassanak a boltokban alkalmazottak is. Varga Mihály gazdasági miniszter válaszában közölte, nem kívánnak kivételt tenni a Balatonnal sem.

A napi lap szerint a gazdasági tárca majd ősszel megvizsgálja a nyár tapasztalatait, s esetleg akkor visszatér a kérdésre.