A szállodák és éttermek is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt

Forrás: turizmus.com

 2021. május 22. 08:31

Szombaton életbe lépett a rendelet, amely alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt. Így mostantól annak sem lemondani az utazásról, aki még nem kapta kézhez a védettségi igazolványát.

A koronavirus.gov.hu-n egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy  már elérhető és tesztüzemmódban ingyenesen letölthető az a mobilalkalmazás, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

A Magyar Közlönyben pedig péntek este megjelent az ehhez kapcsolódó, 266/2021. (V. 21.) Korm. rendelet, amely alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakcióhelyszínek immár hivatalosan is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt.

Az intézkedés azért különösen fontos, mert segíti az utazások tervezését, hiszen senkinek nem kell attól tartania, hogy védettségi igazolvány hiányában, beoltva nem tud szállodába vagy étterembe menni. Tehát mindenki elindulhat, akinek lefoglalt szállása, éttermi foglalása van, az applikációval látogathatók a fürdők, múzeumok is – minden olyan helyszín, ahova egyébként védettségi igazolvány szükséges – hívta fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az applikáció a kártyával egyenértékűen igazolja az oltás meglétét, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható.

A védőoltás meglétét ellenőrző szervezet vagy személy jogosult a védettségi igazolványban és az applikációban szereplő adatok megismerésére, de azokat semmilyen módon nem rögzítheti – szögezi le a rendelet.

Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak egyaránt ingyenesen. A letöltés menetéről itt írtunk.

Az applikáció a védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékűen igazolja a beoltottságot

Fotó: 123rf.com

Az MTÜ közlése szerint az utazási kedv erősödését alátámasztják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint 1 millió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban, júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót. A pünkösdi hosszú hétvégére pedig több mint 200 ezer vendégéjszaka-foglalást regisztráltak, ami jóval meghaladja a tavaly ilyenkori számot.