Innen mindent megtudhat a szállodai és éttermi tartózkodás új szabályairól

Forrás: turizmus.com

 2021. május 01. 11:27

A Magyar Turisztikai Ügynökség jogértelmezést készített az új szabályokról a turisztikai szolgáltatók számára, és választ adott azokra a gyakran ismétlődő kérdésekre is, amelyek a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, valamint a szabadidős létesítmények újranyitásakor felmerülhetnek.

A vírus elleni védekezés a négymillió beoltott elérésével új szakaszába lépett, mától új szabályok és intézkedések léptek életbe. A Jogértelmezés a turizmus újraindításához című, 46 oldalas dokumentumban a turisztikai ágazatot érintő, biztonságos újrainduláshoz szükséges szabályokat és ajánlásokat foglalja össze a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az új szabályok a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, a szabadidős célú létesítmények működésével, a sportlétesítmények, kulturális ese­mények látogatásával, továbbá a maszkviseléssel kapcsolatban kön­nyítéseket vezetnek be, azonban a szolgáltatások igénybe vételét védettségi igazolványhoz kötik.Az ingyenesen letölthető kiadványból a többi között kiderül, hogyan kell ellenőrizniük a szolgáltatóknak a védettségi igazolvány meglétét, milyen külföldi védettségi igazolásokat fogadhatnak el. Részletesen taglalja a maszkviselés és a tartózkodás szabályait, mind a vendégek, mind a személyzet vonatkozásában, kitérve olyan speciális helyzetekre is, mint a védettek és a nem védettek találkozása.

A tájékoztató anyag részletesen taglalja a maszkviselés és a tartózkodás szabályait

Fotó: MTI

Megtudható belőle az is, milyen feltételekkel lehet a továbbiakban üzleti, oktatási, gazdasági céllal érkező vendégeket fogadni,  ki használhatja a wellnessrészletet, de arra is ajánlást kapnak a szolgáltatók, hogy a védettségi igazolvány hiánya esetén hogyan kezeljék az aktív foglalásokat.

A szakmai szövetségektől és a szolgáltatóktól az elmúlt napokban a turisztikai ügynökséghez beérkezett tipikus kérdéseket praktikus, gyakran ismét kérdések formájában adja közre, ezzel is megkönnyítve a jogszabályok gyakorlati alkalmazását.

A dokumentum letölthető ide kattintva.