Védje törvény a csillagokat!

Forrás: turizmus.com

 2017. június 27. 23:38

Törvényi szabályozást sürget a szállodák jogszerű csillaghasználatának garantálására a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A Világgazdaság online felületén megjelent hír szerint egyelőre fehér foltnak számít a csillaghasználat jogszerűségének ellenőrzése.

Korábban történt

A szállodai csillagok és a mögöttük megtalálható szigorú kritériumok rendszerét jelenleg Magyarországon a már 17 EU-tagországban egységesen alkalmazott Hotelstars Union rendszer jelenti, amelyet mint Nemzeti Védjegyet a szövetség működtet. A hazai szállodai kapacitás 60 százalékát magában foglaló szálláshelyek százai már jelenleg is rendelkeznek ezzel a minősítéssel, vagyis már most is jogszerűen használják a csillagokat – írja a vg.hu.

Az MSZÉSZ szerint célként kell megfogalmazni, hogy felmenő rendszerben, de belátható időn belül valamennyi szálloda csatlakozzon a rendszerhez. A vendégek egységes elvárásai ezt a folyamatot várhatóan felgyorsítják. Szükség lesz arra, hogy sok más országhoz hasonlóan hazánkban is jogszabályi hátteret kapjon a csillagok használata, annak kötelező erejével, biztosítva a fogyasztók védelmét és védve azon szállodákat, amelyek ellenőrizhető minőséget kínálnak vendégeiknek.

Könnyid László

Szerkesztőségünknek az ellenőrzésre és a szankcionálásra vonatkozó kérdésére Könnyid László elmondta, hogy a HotelStars rendszerhez csatlakozó, a követelményeknek megfelelni akaró, s erre pénzt és energiát fordító szállodák jogos elvárása, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék, s ha kell szankcionálják a jogosulatlan csillaghasználatot.

A szövetség azonban nem hatóság, folytatta az MSZÉSZ elnöke, s hozzátette, hogy ő is örömmel látna egy akciót a fogyasztóvédelem részéről, amikor határozottan fellépnek a „partizán” csillaghasználókkal szemben.