Védjegyet kaphatnak a fürdők is

 2013. március 20. 18:16

Immáron ötcsillagos minősítéssel büszkélkedhet - a Hungarospa (Hajdúszoboszló), valamint a Rudas és a Lukács (mindkettő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.) után - a szegedi Aquapolis is, tudhattuk meg Szabó Mihály ügyvezetőtől, a Magyar Fürdőszövetség március 20-21-i közgyűlésének egyik házigazdájától.

A közgyűlésen elhangzott az is, hogy a Magyar Fürdőszövetség minősítő tanúsítványa – a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott tárgyalások nyomán - hamarosan nemzeti védjeggyé válhat.


A szövetség szakbizottsági elnökeinek beszámolójából többek között megtudhattuk azt is, hogy 2013 szeptemberétől OKJ-s képzés keretében oktatják majd – s nem csak az iskolarendszerű oktatásban, hanem a felnőttoktatásban is – a fürdőgépészeket és az uszodamestereket. Az oktatás szakmai felelőse pedig a Magyar Fürdőszövetség lesz.
A reményteljes hírek között szerepelt az is, hogy folynak még a tárgyalások, s elképzelhető, hogy a fürdők nem tartoznak majd azon vállalkozások sorába, amelyeknek új típusú, a NAV-val online kapcsolatban lévő pénztárgépet kell üzemeltetni. Ugyanakkor a fürdőkre is biztosan vonatkozik majd az új, a korábbinál szorosabb adatszolgáltatási kötelezettség.
A negatív történések között hangzott el az, hogy a fürdők számára eddig kudarc a Széchenyi-kártya bevezetése, mégpedig azért, mert ezt a szolgáltatást csak a „szabadidős” zsebből lehet fizetni. Ugyanakkor, Vancsura Miklós elnök előterjesztésében az is elhangzott, hogy az NGM-mel folytatott eddigi tárgyalások reményt adnak arra, hogy a közeljövőben ez a szabályozás változzon, mégpedig a fürdőknek kedvező módon, s a jövőben a többi „zseb” terhére is lehessen fürdőszolgáltatást kiegyenlíteni.
Hosszasan sorolta az eredményeket a marketing szakbizottság elnöke is. A Magyar Fürdőszövetség tagjai ebben az évben is részt kívánnak venni a legsikeresebb, öt országos rendezvényen: március 22. a Víz Világnapja; júniusban  szezonnyitót tartanak, amelyen kampányt hirdetnek a biztonságos fürdők igénybevétele mellett; ismét megtartják a Strandok éjszakáját, augusztus közepén; idén a Turizmus Világnapjára, szeptember 27-re időzítik a Szauna szeánsz lebonyolítását; végül, de nem utolsó sorban október első hetében várható a Magyar Fürdőkultúra napja.
A közgyűlés első napján sor került új tagok felvételére is. A szövetség immáron 106 rendes tagot számlál. Az új belépők: a makói Hagymatikum, a budapesti, XVIII. kerületi Városgazda Zrt, s a Kumánia Gyógyfürdő Kisújszálláson. A közgyűlés ugyanakkor tudomásul vette, hogy távozott a tagok sorából az Aquasziget Esztergom és a Tamási Thermal Spa.
Vancsura Miklós elnök beszámolójában új gondolkodásra szólította fel a tagok képviselőit. Kiemelte, hogy az első Széchenyi terv és az azóta eltelt időszak 100 milliárdos fürdőfejlesztéseket adott az országnak, s ennek eredményeként csak a szövetség tagjainak 50 milliárd forint fölött jár az éves bevétele. A fürdők több mint 8 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, s mintegy 30 ezer ember megélhetését biztosítják közvetetten. Vancsura Miklós szerint a fürdőknek erősíteniük kell lobbi-tevékenységüket, de legelőször saját magukban is tudatosítani kell, hogy Magyarország legjelentősebb turisztikai városai mind fürdővárosok is egyben, s hogy a fürdőfejlesztés minden településen magával vonz további attrakcióteremtő beruházásokat.

A közgyűlés első munkanapjának végén a tagokat a másik házigazda a Hunguest Hotel Forrás **** igazgatója, az év turisztikai munkaadója, Maklári Lászlóné invitálta fogadással egybekötött közvetlen eszmecserére.

Felvételünkön a közgyűlés elnöki pulpitusán balról jobbra Gömöri Csilla – marketing szakbizottság, Juhász Szabolcs – főtitkár, Vancsura Miklós – elnök, Németh István – társadalmi elnök.