Véget ért a FIJET budapesti világkongresszusa

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. szeptember 11. 21:09

Huszonkét országból mintegy száz turisztikai újságíró látogatott Budapestre a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetsége (FIJET) 56. kongresszusára, melyet szeptember 5. és 11. között tartottak Budapesten.

A világkongresszus rendezési jogára minden évben több ország is pályázik, ezért nagy megtiszteltetés, hogy idén Magyarország láthatta vendégül a rendezvényt. A FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Écrivains du Tourisme) magyar tagszervezete a Turisztikai Újságírók és Írók Szövetsége, melynek elnöke, Czibulka Zoltán egyben az esemény főszervezője is volt.

A megnyitón Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) főtitkárhelyettese, Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátó-ipari Főosztályának vezetője, valamint Czibulka Zoltán köszöntötte a szervezet tagjait. Hatalmas tetszést aratott Kincses Márk, a Magyar Turizmus Zrt. piacfejlesztési menedzserének előadása, aki részletesen bemutatta fővárosunk turisztikai különlegességeit. A programsorozat részeként az újságírók vidéki nevezetességeket is megismerhettek, ellátogattak többek között Pécsre, Kalocsára és Tihanyba. A kongresszust gálavacsora zárta, ahol a magyar vendéglátók megköszönték a szervezetnek, hogy hazánkat választotta rendezvénye helyszínéül és arra kérték a külföldi média képviselőit, hogy vigyék jó hírünket, osszák meg olvasóikkal és közönségükkel azokat a kellemes élményeket, amelyeket Magyarország nyújtott nekik.

A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő tekintélyes szervezet elnöke, Tijani Haddad beszédében kiemelte a magyar vendéglátás magas színvonalát és megköszönte a szervezők munkáját. Az est folyamán, az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának szervezésében tartott előadásból betekintést nyerhettek az újságírók a magyar borkultúrába is, miközben kiváló magyar borokat is kóstolhattak. A gálaest színvonalas művészeti programjáról a Magyar Állami Népi Együttes gondoskodott.

A rendezvényre 22 országból érkeztek a turisztikai újságírók, fotósok és operatőrök. A legtöbb vendég Olaszországból, Törökországból, Egyiptomból és Horvátországból jött. A FIJET jelenleg több mint 900 tagot számlál.