Gyakran ismételt kérdések a vendéglátó üzletek új besorolásáról

Forrás: turizmus.com

 2021. március 01. 09:41

Közeleg a vendéglátó üzletek új típusú besorolásának március 31-i bejelentési határideje. A tennivalókat gyakran ismételt kérdések gyűjteményével segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Amint arról beszámoltunk, idén január 1-jétől érvényes az új típus szerinti besorolás a vendéglátóhelyeknél.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a vendéglátásszakmai szervezetek közös álláspontja volt, hogy a hazai vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása. Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak, hiszen a termékkörök nem álltak összhangban a hatályos áfatörvénnyel, és a statisztikák sem tükrözték pontosan a vendéglátóhelyek típusát és összetételét – idézi fel közleményében a jogszabály-változtatás szükségességének indokait az MTÜ.

Az új besorolás segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

Az új típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra is, így csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei. Az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is – írták.

Március végéig kell bejelenteniük az vendéglátó üzleteknek az új besorolás szerinti változást

Fotó: 123rf.com

A 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet alapján a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyző felé.

A tennivalókról a Magyar Turisztikai Ügynökség összeállította a gyakran ismételt kérdések gyűjteményét. Ebből az érintettek választ kapnak egyebek között arra, hogy milyen adattartalommal és milyen nyomtatványon keresztül történik a bejelentés; milyen hatóságokhoz kell eljuttatni a bejelentést; kell-e fizetni illetéket a bejelentés után; hogyan befolyásolja a bejelentett üzlettípus az egység mindennapi működését; mi a teendő a többfajta (pl. étterem és kávézó egyben) tevékenységet folytató üzletek vagy éppen a food truckok esetében.

A GYIK gyűjteményét INNEN tölthetik le az érdeklődők.