Vendéglátóipari állások: óriási a kereslet-kínálat

Forrás: turizmus.com

 2021. május 20. 15:23

Manapság a járvány előttinél is több vállalkozás keres munkaerőt a vendéglátóiparban, ugyanakkor nem ritka egy-egy állásra az ötvenszeres túljelentkezés sem.

A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás átnézte a felkínált vendéglátóipari pozíciók alakulását, továbbá 75 vendéglátós szakembert is megkérdezett a kilátásokról.

Van, aki szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés.

Az online felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett, vendéglátóipari egységet működtető szakemberek közül minden negyediknek majdnem az összes alkalmazottját el kellett bocsátania a korlátozások és a kötelező zárva tartás miatt. Az esetek több mint felében pedig még az is súlyosbította a helyzetet, hogy a korábban megnyitó vagy nagyobb pénzügyi tartalékkal rendelkező konkurencia még a megmaradó munkaerőt is elcsábította.

Sok az új álláshirdetés a vendéglátóiparban és sok a jelentkező is

Fotó: 123rf.com

A válaszadók 42-42 százaléka így részben vagy teljes egészében sem számíthat a korábbi kollégák visszatérésére. A szektorban továbbra is rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, azonban a Jófogás adatai szerint kereslet és kínálat szempontjából is egyértelműen tetten érhető az élénkülés.

„Az újranyitás óta 3-4-szeresére emelkedett a vendéglátóipari álláshirdetések száma a Jófogáson, és még a koronavírus előtti számokhoz képest is másfél-kétszeres a többlet. Az álláskeresők részéről is 2-3-szoros ugrást látunk az érdeklődések számában.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a hirdetésekben feltüntetett órabérek átlagosan 20-25%-kal növekedtek, világosan látható, hogy a magyar vendéglátóipari szereplők jelentős része nem adta fel" – emelte ki Palocsay Géza, a Jófogást üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

Fehérgallérosokat is keresnek

A kékgalléros álláshirdetésekkel párhuzamosan jelentősen megszaporodtak az újranyitás bejelentése óta a közép- és felsővezetői, valamint a diplomával rendelkezők számára felkínált álláslehetőségek a Turizmus.com szakmai portálon is.

Jelenleg közel 100 aktuális, zömében fehérgalléros, kisebb részben kékgalléros turisztikai állásajánlat érhető el az oldal folyamatosan frissülő kínálatában – tudtuk meg Nagy Tünde értékesítési igazgatótól.

A hirdetőket kedvezményes újranyitási akcióval várja az oldal.

További információ és állásfeladás:

https://turizmus.com/allasok-a-turizmusban

A megkérdezett vendéglátós szakemberek kétharmada ugyan nem tapasztal nehézségeket sem beszállítói, sem készletezési területen, meglátásuk szerint a főbb terméktípusok (hidegételek, melegételek, italok) területén így is komolyabb áremelkedés várható.

Az emelkedés mértékéről viszont már megoszlanak a vélemények: a megkérdezettek egyharmada a 25%-os, egyötödük pedig az akár 40%-os áremelkedést sem tartja elképzelhetetlennek.

A Trenkwalder munkaerőpiaci elemzése szerint az áremelkedés egyik mozgatórugója az lehet, hogy a beszállítók az újranyitást követően más áron és formában tudják a szállítást vállalni, mivel a korlátozások alatt azokra a szolgáltatókra rendezkedtek be, akik nagyüzemi konyhákat üzemeltetnek és/vagy elsősorban kiszállításban érdekeltek.