Vendégvélemények a környezettudatos szállodai szolgáltatásokról

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. május 03. 10:59

A turizmus környezeti hatásainak vizsgálata egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban. Ebben a témában jelent meg egy új tanulmány a Turizmus Bulletin c. szakmai folyóiratban.

A Turizmus Bulletin folyóirat 2021. évi 1. számában megjelent „Vendégvélemények a zöld szállodai eszközök használatáról" című tanulmányban Nagy-Keglovich Júlia és Happ Éva bemutatja a környezettudatos viselkedés elméleti hátterét, valamint a turisták környezettudatos attitűdjét.A fogyasztók hozzáállása nagyban befolyásolja a szállodák környezettudatos működését (pl. energiafogyasztás mértéke). A tanulmány szerzői a környezettudatos fogyasztói magatartás témaköréből kiindulva megvizsgálták, hogy a vendégek mennyire nyitottak a különböző, úgynevezett zöld szállodai szolgáltatások igénybevételére, valamint rámutattak, hogy az egyes környezetkímélő megoldások hogyan hatnak a vendégélményre.

A turizmusban is egyre inkább teret nyernek a zöld megoldások

Fotó: 123rf.com

A kutatás során 204 fő bevonásával kérdőíves mintavétel lefolytatására került sor, ez alapján környezettudatosság szempontjából jól elkülöníthető vendégprofilok alakultak ki. A szerzők a két fogyasztói csoportot statisztikai módszerek alkalmazásával határozták meg.Az eredmények alapján a vendégeket leginkább az ökointézkedések azon csoportja zavarná, ami plusz költséggel vagy kényelmetlenséggel (pl. légkondicionáló használatának, a zuhanyozás idejének mérséklése) jár. Fontos szerepe van továbbá a digitalizációtól való félelemnek is, mely főként az idősebb korcsoportra jellemző. Az eredmények rávilágítottak, hogy a környezettudatos intézkedésekkel kapcsolatos nyitottságban egészen addig nincs számottevő különbség, amíg az nem eredményez online ügyintézési kötelezettséget.

A szerzők a szállodák felelősségét és lehetséges feladatait is kiemelték, mely erősítheti a turisták környezettudatos magatartását. Ennek részletei, valamint a teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.