„Vérfürdő” az amerikai szállodaiparban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. április 17. 14:35

Miközben a luxusszállodák sorra bezártak Amerikában, az olcsóbb motelek többsége nyitva tart. A munkavállalók száma ugyanakkor megtizedelődött.

Nem fogad vendégeket a The Las Vegas Strip összes szállodája, a Walt Disney World resortja sem, és olyan ikonikus hotelekre is lakat került időlegesen, mint a Marriott Marquis a Times Square-en vagy a Belverly Wilshire Beverly Hillsben – írja a New York Intelligencer.

Az STR elemzése szerint április 9-én ugyanakkor az 5,4 millió amerikai hotelszoba közül csupán 665 ezer volt zárva a vendégek előtt. A nyitva tartó egységek többsége az alacsonyabb kategóriákban található, derül ki az elemzésből.

Bezártak a szállodák a Vegas Stripen

Fotó: DUKE NG képe a Pixabayen

A foglaltság persze ezekben a házakban is alacsony, hiszen például az április 4-i héten az amerikai hotelek átlagos foglaltsága csupán 22 százalék volt. Az átlagos szobaár 76,51 dollár volt, ami 41%-kal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt ugyanakkor.

Az átlagár esésének egyik legfőbb oka, hogy a luxus- és felsőkategóriás szállodák foglaltsága 10% alá esett, miközben az olyan márkák, mint a Days Inn vagy a Motel6 kevesebb üzletet veszítettek – utóbbi kategóriában még most is 35%-os az átlagos foglaltság.

Az elemzés szerint az utazó üzletemberek, esküvői és konferenciavendégek, valamint a jómódú turisták eltűnése okolható a luxushotelek alacsony kihasználtságáért.

Az olcsóbb hotelek is elveszítették hagyományos ügyfélkörük jó részét, de ők meg tudják tölteni a szobáik egy részét újfajta vendégekkel.

A kamionosok most is utaznak, az egészségügyi dolgozók egy részének is szükségük van ideiglenes szállásra a munkahelyük közvetlen közelében. Ugyanakkor a járvány miatt kialakult egy új ügyfélkör is: olyan emberek, akik el akarják zárni magukat a háztartásuk többi tagjától mindannyiuk biztonsága érdekében. Mivel ők hosszabb idő eltöltésére készülnek, igyekeznek gazdaságosan megoldani a kérdést, olcsóbb szállodát választanak.

Az STR felmérése szerint a legjobban teljesítő szállodák jelenleg az USA-ban a JFK repülőtér környékén működő egységek, 44%-os átlagos április eleji kihasználtsággal. Mivel sok légi járat indulása vált bizonytalanná, sokan kénytelen 1-2 éjszakát a reptér közelében tölteni, járatuk indulására várva.

A legalacsonyabb foglaltsággal ugyanakkor Amerikában a Florida Keysen, illetve Hawaii-in található szállodák rendelkeznek jelenleg. A Maui szigetének nyugati részén található szállodák foglaltsága csupán 3%-os volt.

Minél több szállodai szoba marad üresen, annál több dolgozók küldenek el a hotelek. A cikk szerzője valóságos „vérfürdőről" beszél, ugyanis még a nyitva tartó egységek is radikálisan csökkentik az alkalmazotti létszámot, pincértől, szakácson át a housekeepingig minden területet érint a leépítés.

Egy példa radikális létszámcsökkentésre: a RevMax Hospitality, amely öt amerikai hotel üzemeltet, egyiket sem zárta be, de a korábbi 500 fős alkalmazotti létszámot 45-re csökkentette.

A helyzet máshol még rosszabb: az STR elemzése szerint Európában 8%-os a szállodák átlagos kihasználtsága, és a mélyponton Kínában is csupán 10% volt ez az adat februárban.

A szakértők szerint ugyanakkor most lehetünk a válság mélypontján, jelenleg már az a kérdés, hogy meddig tart még a lezárás, mikor térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba, és lesz-e elég pénzük az embereknek, hogy újra utazhassanak.