Versenyre hívják a fiatal magyar sommelier-ket

Forrás: turizmus.com

 2019. március 06. 10:18

A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet szabályzata alapján az idén harmadik alkalommal rendezik meg a „Young Sommeliers” nemzeti válogató versenyt.

A magyar szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú sommelier-ék közül a versenyen az indulhat, aki:

- 2019. szeptember 1. napjáig nem tölti be a 31. életévét,

- magyar állampolgársággal vagy nem magyar állampolgársággal, de érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik,

- szakmai gyakorlattal, referenciával és magas szintű angol nyelvtudással rendelkezik,

- nevezését a szálloda/étterem tulajdonosa/igazgatója támogatja,

- nevezési díját a küldő intézmény befizette,

- angol nyelvű önéletrajzát (végzettség, munkahelyek, referenciák) időben benyújtotta.

A Young Sommelier verseny zsürizése

Fotó: chaineus.org

A „Jeunes Sommeliers” verseny megrendezésével az a cél, hogy a Magyarországon dolgozó fiatal sommelier-k egy magas színvonalú, nemzetközi versenyfeltételekkel, angol nyelven lebonyolított versenyen tapasztalatot szerezzenek, illetve nemzetközi porondon is megmérethessék magukat.

A versenyzőknek elméleti felkészültségükről, gyakorlati képességeiről és helyzet felismerésről kell tanúbizonyságot adnia, valamint vakkóstolással borokat és illatolással párlatokat felismernie.

A verseny hivatalos nyelve: angol

A versenyzők öltözete: szmoking/tuxedo vagy sommelier öltözet, vagy sötét öltöny-fehér ing-nyakkendő, kötény nélkül.

A versenyzők teljesítményét, megjelenését és angol nyelvű kommunikációs készségét a zsűri a Court of Master Sommelier szabályzatának megfelelően fogja értékelni.

A verseny dátuma: 2019. május 6. hétfő

A verseny helyszíne: Émile Étterem, 1026 Budapest, Orló utca 1.

A Chaine vacsorával egybekötött eredményhirdetés a versenyt követően 2019. május 6-án, hétfő este lesz az Émile étteremben.

A nemzeti verseny első helyezettje - megfelelő angol nyelvtudás esetén -, jogot nyer arra, hogy Magyarországot képviselve induljon az „Jeunes Sommeliers Competition” 2019. évi Világbajnokságon, amely idén Dél-Koreában, Szöulban kerül megrendezésre, 2019. szeptember 21-22. között. A Chaine Egyesület a nemzeti verseny győztese részére biztosítja a világversenyen való részvétel feltételét, a 600 eurós nevezési díjat.

A 2019. évi nemzeti verseny nevezési díja 30.000,- Ft, amely összeget 2019. március 29. péntekig a Chaine Egyesület számlájára kell elutalni, és addig kell eljuttatni a nevezést is.

A nemzeti válogató verseny helyszínére és az eredményhirdetésre való utazást, valamint a versennyel kapcsolatban felmerülő egyéb kiadásokat (pl. szálloda) a küldő intézménynek kell fedezni.

Kapcsolódó cikkek