Veszélytérkép: huszonhat épület állapota kritikus

Forrás: turizmus.com

 2015. május 18. 12:21

A Forster Központban működő Budapest Világörökség Gondnokság kidolgozta a veszélytérkép elkészítéséhez szükséges felmérés módszertanát, azt a kérdéssorozatot, amelynek segítségével a helyszíni bejárást végzők vizsgálni tudták az épületek műszaki és használati állapotát, tulajdonviszonyát.

Az összegzés objektív képet ad a házak állapotáról, veszélyeztetettségi fokáról.

A terepi munka ez év márciusában kezdődött meg. A Forster Központ a Világörökség Gondnokság munkatársainak vezetésével, civil szervezetek bevonásával háromszáz épület veszélyeztetettségi állapotát mérte fel Budapest Andrássy út világörökségi területen. Az eredmény: a vártnál magasabb, közel tíz százalék a súlyosan veszélyeztetett épület. Huszonhatra tehető azon házaknak a száma, amelyek sürgős beavatkozást igényelnek.

A cél az volt, hogy a Forster Központ, a kerület, a tulajdonosok, a lakók az általános és gyors felmérést követően átfogó képet kapjanak az épületek műszaki állapotáról és a veszélyeztetettség fokáról. A veszélytérkép jó lehetőség arra, hogy a szakemberek, a tulajdonosok tisztában legyenek a kialakult helyzettel, elemezzék, és stratégiát dolgozzanak ki a változtatásra. Mindehhez fontos feltárni  azt is, mi az oka a rossz állapotnak, miért rekedt meg az esetleges felújítási igény, szándék. Milyen szerepük van ebben a tulajdonviszonyoknak? Mi az oka annak, hogy elmaradt a megelőzés (állagmegóvás, azonnali helyreállítás)?

A felmérés eredményének birtokában a Forster Központ egyeztet az önkormányzattal a veszélytérképre felkerült ingatlanok helyzetéről. A továbbiakban a tulajdonosokkal folytatott közvetlen párbeszéddel és szakmai tanácsadással tud segítséget nyújtani.
Az átfogó tapasztalatok birtokában a Forster Központ tervei közt szerepel a világörökségi helyszín védőövezetének a vizsgálata is. Ugyanakkor a módszer alkalmazható a főváros más területein és országos szinten is.

A Veszélytérkép itt tekinthető meg.