Veszprémben lesz a Schnitta-verseny döntője

Forrás: turizmus.com

 2017. március 02. 13:24

A IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny országos döntőjének Veszprém, az Agóra Művelődési Központ és a Séf Krajcár étterem lesz a helyszíne március 16-17-18-án.
Először a verseny történetében a döntőben három magyar anyanyelvű iskola is versenyez majd egy-egy csapatával: a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola és egy csapatban indul a szabadkai-törökkanizsai Dositej Obradovic és Bosa Milicevic Szakközépiskola és Közgazdasági Középiskola.

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával idén is meghirdette a versenyt a vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak. A verseny kiírását az egyesület tagjai készítették el.

A veszprémi döntőt megelőzte az országos területi régiók versenye 2016 novembere és 2017. január 31. között. Az országos versenyre bejutott csapatok: Sopron SZC Idegenforgalmi, kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a Veszprémi SZC Séf Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Kaposvár SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, Miskolc SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Az országos döntőn is Török István János, a Schnitta egyesület elnöke lesz a zsűri elnöke. A szakács zsűri tagjai: Ambrus György Gyula, Major Zsolt és Kőrössy Kálmán. A pincérek munkáját Barabás Zoltán, Meskál Tibor, Punk Ferenc és Meszes István bírálja majd el, cukrászokét pedig Erdős Hanna.

Az ötfős (két szakács, egy cukrász, két pincér) csapatok a döntő első napján szakmai intelligenciatotót töltenek ki, és idegen nyelvi kommunikációból vizsgáznak. Feladatuk lesz továbbá az eszközfelismerés, a díszterítés, megadott alapanyagokból egy ételsor főzése (hideg előétel, leves, főétel, tányérdesszert) és a hozzá illő borok kiválasztása, menükártya szerkesztése, az ételsor felszolgálása angol I. felszolgálási módban.

Március 17-én, pénteken zajlik a verseny, szombaton pedig, az ünnepélyes

Schnitta Sámuel

Fotó: mngsz.com

eredményhirdetés előtt a nagyközönség is megtekintheti a szakács és cukrász díszmunkákat.

Erre az alkalomra jelenik meg a Schnitta egyesület által készített Új Schnitta 2017 szakkönyv legújabb kiadása, bővített tartalommal, aktualitásokkal, új iránymutatásokkal, az érvényben lévő vizsgakövetelmények leírásával.