Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszínek

Forrás: turizmus.com

 2023. október 31. 10:22

Hazánk fővárosa Európa leginkább kedvelt üzleti-hivatásturisztikai úti céljai közé tartozik, ugyanakkor Budapesten kívül is egyre növekszik az ilyen irányú kereslet, főként a tavaszi és őszi csúcsidőszakban.

Idén májusban például Debrecenben (+9%) és Visegrádon (+12%) is az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a szállodák forgalma tavalyhoz képest – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból. Az új konferenciahelyszínek és fejlesztések pedig tovább erősíthetik a vidéki hivatásturizmust – írja közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az üzleti utak kapcsán egyre növekszik az igény a szabadidős aktivitások és a helyi gasztronómiai termékek iránt. Hazánk kulturális öröksége, minőségi bor- és kulináris kínálata, gyógy- és élményfürdői az év egészében számos minőségi élményt tartogatnak a feltöltődésre és az aktív időtöltésre is nyitott hivatásturistáknak. A vírushelyzetet követően a helyszínek között ismét a hotelek és szállodai konferenciatermek élik reneszánszukat, emellett a sporthelyszínek szerepe is felértékelődik.

Mindez kedvez a Budapesten kívüli desztinációknak is, ahol az elmúlt években jelentős mértékben bővült a minőségi szálláskínálat és a MICE-infrastruktúra. Csak idén vidéken 17 új szálloda nyílt több mint 800 szobával, közülük 10 felsőkategóriás. Megújult többek között Debrecen konferenciaközponttal egybeépült négycsillagos üzleti szállodája, és a Balatonnál is számos új, rendezvénykapacitásokkal is rendelkező felsőkategóriás hotel létesült, vagy lépett újra piacra például Keszthelyen és Szántódon, Balatonfüreden pedig szeptember végén megnyílt a Balaton első kongresszusi központja is.

A fejlesztéseknek is köszönhetően a hivatásturizmus már számos vidéki desztinációban is fontos turisztikai termék. A Magyar Turisztikai Ügynökségen belül a MICE-piaci értékesítésért és élénkítésért felelős Budapest Convention Bureau friss felmérése szerint az elmúlt évben Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger voltak a legkedveltebb konferenciavárosok, míg a legtöbb szövetségi rendezvénynek Győr adott otthont.

Tavaly Eger volt az egyik legkedveltebb konferenciaváros

Fotó: MTÜ

A közlemény szerint a hivatásturizmus óriási előnyöket biztosít az egész ágazatnak. Nemcsak magasabb árszintet tesz lehetővé a szolgáltatók számára, de akár egész évben képes a szállodákat megtölteni, hozzájárulva a szezonalitás csökkenéséhez. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai is megerősítik, hogy a hivatásturizmus szempontjából legkeresettebb városokban jóval egyenletesebb a szállodai vendégforgalom havi eloszlása, mint az inkább szabadidős turistákat fogadó desztinációkban.

Jól megfigyelhetőek a MICE-forgalom szempontjából főszezonnak számító májusi és októberi csúcsok is. A tavalyi évben például Debrecen májusi vendégéjszakaszáma meghaladta a júniusit, és több vendégéjszakát könyvelhetett el októberben is, mint a megelőző őszi hónapban. Az adatok szerint Visegrádon, Kecskeméten, Egerben, Debrecenben és Győrben is meghaladták tavaly az októberi szállodai bevételek az üdülési főszezonnak számító júliusiakat, ami egyértelműen a magasabb jövedelmezőséget biztosító konferenciáknak és a hivatásturizmusnak volt köszönhető.