Viharos lehet az augusztus 20-i ünnep

Forrás: MTI

 2014. augusztus 18. 14:45

Dörgés, villámlás, viharos szél, zivatarok kísérhetik az ünnepi rendezvényeket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Ebben az évben sem lesz zavartalan nemzeti ünnepünk időjárása – írta a meteorológiai szolgálat hétfő délután honlapján. Szerdán északnyugat felől hidegfront éri el az országot, és csak lassan vonul át fölöttünk. A fronthoz kapcsolódóan záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket átmenetileg erős vagy viharos széllökések is kísérhetnek.

A meteorológusok legfrissebb adatai szerint a front hatására az ország északi, északnyugati részén sok gomolyfelhő várható, inkább csak rövid időszakokra süthet ki a nap. A délebbi tájakon délutántól növekszik meg erősebben a gomolyfelhőzet. Délelőtt északnyugaton, északon helyenként, délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugatira, északira forduló szél elsősorban a Dunántúlon erősödhet meg, átmeneti viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A hőmérséklet csúcsértéke 23-30 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

Ezek alapján az ünnepi rendezvényeket esetenként dörgéssel, villámlással kísért záporos jellegű csapadék és a zivatarfelhőkhöz kapcsolódó erős vagy viharos széllökések befolyásolhatják. Ugyanakkor kiemelték: ilyen időtávra nem lehet biztosan előre jelezni, hogy mikor melyik településen alakul ki zápor, zivatar, átmenetileg megerősödő vagy viharossá fokozódó széllel. Ezért érdemes lesz figyelni az aktuális meteorológiai adatokat és a veszélyjelzési információkat - írta a meteorológiai szolgálat.