Itt a világ 50 legjobb étterme, szomszédos országbeliek is vannak a listán

Forrás: turizmus.com

 2023. június 25. 09:15

Kihirdették a The World's 50 Best Restaurants 2023-as rangsorát a spanyolországi Valenciában. A világ legjobb étterme Limában van, a top 50-es listára egy osztrák és egy szlovén étterem is felkerült.

A június 20-án megtartott ünnepélyes díjátadón öt kontinens 24 régiójának tehetségeit jutalmazták, többek közt a legfenntarthatóbb étterem és a legjobb sommelier díja is gazdára talált. A tavalyi második helyezett limai Central étterem végzett a 2023-as The World's 50 Best Restaurants lista élén, a második és harmadik helyet két spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar és a madridi Diverxo szerezte meg. A dél-amerikai győztes étlapja Peru történelme és hagyományai előtt tiszteleg, tükrözve az ország őshonos alapanyagainak egyedülálló sokféleségét és a létesítmény fenntarthatósági céljait, Virgilio Martinez és Pía León séfek irányításával.

A nyertes limai Central étterem csapata a díjátadón, középen Pía León és Virgilio Martinez séfek

Fotó: The World's 50 Best Restaurants

Dél-Amerika tovább erősítette pozícióját a nemzetközi gasztronómiában: az 50-es listán a kontinens kilenc étteremmel képviselteti magát. Emellett hét ázsiai helyszín is megtalálható a ranglistán, azonban 2023-ban is Európa uralja a rangsort. A hazai ínyencek számára jó hír, hogy elég a szomszédos országokba utazni a kiváló gasztronómiai élményekért: a bécsi Steirereck étterem 18. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 32. helyen végzett a listán.A toplista mellett több egyéni díjazottat is kihirdettek a 21. ünnepélyes gálán:

A világ legjobb cukrászának járó elismerést Pía Salazar kapta a quitói Nuema étteremből, a legjobb sommeliernek pedig Ángel Millánt választották a madridi Diverxoból. A fokvárosi Fyn étterem nyerte el a Flor de Caña Fenntartható Étterem díját, a koppenhágai Alchemist pedig a Gin Mare által odaítélt Vendéglátás Művészete díjjal gazdagodott. A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Julien Royer kapta a szingapúri Odette-ből. A párizsi Table by Bruno Verjus étterem a 10. helyen debütált, ezzel elnyerte a legjobb új belépő díját. A legtöbb helyezést javító létesítmény a new yorki Atomix lett, amely 25 helyet lépett előre az előző évhez képest.

A világ 50 legjobb étterme 2023-ban

Fotó: The World's 50 Best Restaurants

Kik szavaznak?

A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott The World's 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. Mint közleményükben hangsúlyozzák: a szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.

Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, az idei évtől a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek. Az elit klubba került többek közt a tavalyi nyertes Geranium étterem, valamint a három Michelin-csillaggal rendelkező legendás koppenhágai Noma is.