Megvan a világ legjobb mézbora, Szlovákiában kóstolhatjuk meg

Forrás: turizmus.com

 2023. október 08. 12:24

A Nagyszombat melletti, alsókorompai Apimed Mead farm terméke nyerte el a világ legjobb mézboráért (mézsöréért) járó díjat az Apimondia nemzetközi méhészeti kongresszus keretében meghirdetett versenyen.

A globális méhészszövetség kongresszusát kétévente rendezik meg a világ különböző pontjain, a legutóbbinak Dél-Amerika, Santiago de Chile adott otthont szeptemberben.

A szlovák mézbortermelő Apimed olyan méhészeti nagyhatalmak gyártóit előzte meg,  mint az USA, Kína vagy Argentína.

„A világ legjobbja címet elnyert Barrique mézborunk egyediségét arany színe és a túlérett sárga körte ízére emlékeztető konyak finom aromája adja. Az ital testes, utóízében vanília és csokoládé jelenik meg a barrique hordónak köszönhetően, ahol a mézbor egy évig érlelődik" – mondja Peter Kudláč, az Apimed tulajdonosa.

A szlovák mézbor (mead) két évig viselheti a világ legjobb mézbora címet. Nem ez az első díja az Apimed Meadnek: a Barrique mead 2015-ben Dél-Koreában is elnyerte a világ legjobb mézborának járó címet.

A világ legjobb mézbora

Fotó: Apimed

Az alsókorompai (Dolná Krupá-i) családi méhészet 1998 óta termel mézet és mézborokat. A méhészet közvetlen közelében felépített Medolandia park vezetett túráján a látogatók megismerkednek a hely történetével és a mézből készült termékekkel. Ide tartozik a M. H. Choteková Rosariuma is 2500 ültetett rózsával, továbbá a szomszédos, felújított klasszicista udvarházzal és parkkal.

"Dolná Krupá faluban a látogatók a díjnyertes mézbor megkóstolás mellett a rózsák szépségét, valamint a kastélyt és a történelmi parkot is élvezhetik" – emelte ki Alexander Prostinák, a Nagyszombati Regionális Turisztikai Szervezet igazgatója.

Egy évig érlelik a mézbort a barrique hordókban

Fotó: Apimed