Ezek a világ legjobb pizzériái 2023-ban

Forrás: turizmus.com

 2023. október 05. 10:12

Az 50 Top Pizza éttermi kalauz idén is összeállította a világ legjobb pizzériáinak százas listáját.

Az 50 Top Pizza újra megválasztotta a világ 100 legjobb pizzériáját. Az éttermi kalauz hét szempont alapján értékelte a pizzázókat: figyelembe vették a kínált pizzákat, a felhasznált termékeket, a kiszolgálást, az étterem hangulatát, felszereltségét, a várakozási időt, valamint a választékot borokból, sörökből és egyéb italokból.

A rangsorban Olaszország képviselteti magát a legtöbb, összesen 40 pizzériával, a top 10-ben is hét olasz étterem található. De az Egyesült Államok sem panaszkodhat, innen 15 étterem került be az első 100 közé.

Nápoly, Róma és New York öt-öt étteremmel szerepel a rangsorban, míg Milánóból, Casertából, Tokióból és Londonból négy-négy, São Paulóból és Koppenhágából három-három étterem került fel a százas listára – írja a Reisereporter.

A megosztott első helyet két olasz pizzázó kapta. Az I Masanielli – Francesco Martucci már többször szerepelt a top 100-as lista élén. Az étterem Casertában található, Nápolytól jó félórányi autóútra, és rendkívül felkapott hely, aki itt asztalt szeretne, annak jó előre gondoskodnia kell a foglalásról. Az értékelés szerint az étterem nagy terei és minimalista berendezése „páratlan ízélményhez” nyújtanak keretet.

A hely legismertebb specialitása a „Futura di Marinara”, amelyet három szakaszban és hőmérsékleten sütnek meg: először gőzben 100 fokon, majd 180 fokon, végül sütőben 400 fokon. A tetejére sült paradicsomból, medvehagymás pestóból, kapribogyóból, szardellából és oregánóból készült krém kerül.

A 10 Diego Vitagliano Pizzeria a tavalyi negyedik helyről ugrott fel a rangsor élére. A nápolyi étterem pizzái az értékelés szerint „könnyűek és jól emészthetőek, szakszerűen és kiegyensúlyozottan fűszerezettek”.

Egy további pluszpont a kiszolgálás, amely olyan, mint a legelőkelőbb éttermekben. Ugyanez vonatkozik a belsőépítészetre. Az éttermet nemrég újították fel, és elegáns, koktélbárral bővített szalonná alakították át.

A száz legjobb pizzériából 40 Olaszországban található

Fotó: 10 Diego Vitagliano Pizzeria/Facebook

Az év top 21 pizzériája az 50 Top Pizza szerint:

1. 10 Diego Vitagliano Pizzeria, Nápoly, Olaszország és I Masanielli – Francesco Martucci, Caserta, Olaszország (megosztott első hely)

2. Una Pizza Napoletana, New York, USA

3. Sartoria Panatieri, Barcelona, Spanyolország

4. The Pizza Bar On 38th, Tokió, Japán

5. I Tigli, San Bonifacio, Olaszország

6. Seu Pizza Illuminati, Róma, Olaszország

7. 50 Kalò, Nápoly, Olaszország

8. Bottega, Peking, Kína

9. 180g Pizzeria Romana, Róma, Olaszország

10. I Masanielli – Sasà Martucci, Caserta, Olaszország

11. Razza Pizza Artigianale, Jersey City, USA

12. Francesco & Salvatore Salvo, Nápoly, Olaszország

13. Bæst, Koppenhága, Dánia

14. 50 Kalò, London, Anglia

15. Dry Milano, Milánó, Olaszország

16. Cambia-Menti Di Ciccio Vitiello, Caserta, Olaszország

17. Via Toledo Enopizzeria, Bécs, Ausztria

18. Ken‘s Artisan Pizza, Portland, USA

19. Tony‘s Pizza Napoletana, San Francisco, USA

20. La Notizia 94, Nápoly, Olaszország

A teljes rangsor ITT található.