Világörökségi listára pályáznak fürdővárosok

Forrás: turizmus.com

 2019. január 23. 10:51

Az UNESCO-nál lobbizó 11 európai város között egyetlen magyar sincs. Az okokat a Magyar Fürdővárosok Szövetségének elnöke mondta el a turizmus.com-nak.

Hét európai ország 11 fürdővárosa együtt szeretne felkerülni az UNESCO világörökségi listájára, pályázatukat Csehország párizsi nagykövetségén nyújtották be. A híradások szerint magyarok nem vesznek részt a Great Spas of Europe kezdeményezésben. A közös pályázatot a németországi Bad Kissingen, Baden-Baden és Bad Ems, a csehországi Karlovy Vary, Mariánské Lázne és Frantiskovy Lázne, az ausztriai - Bécs melletti - Baden, a belgiumi Spa, a franciaországi Vichy, az olaszországi Montecatini Terme és a nagy-britanniai Bath városa nyújtotta be.

Karlovy Vary

Fotó: blog.foreigners.cz

A Magyar Fürdővárosok Szövetségének elnöke, Szabó Zoltán a turizmus.com-nak elmondta, hogy eddig csak informálisan volt tudomása a kezdeményezésről, hivatalosan sem szakmai, sem kormányzati részről nem keresték meg a magyar szövetséget. Az elnök hangsúlyozta, hogy Magyarország megkerülhetetlen ezen a piacon, de kicsit pesszimisták ezekkel a kezdeményezésekkel kapcsolatban, miután számos hasonló tömörülés létezik, például a királyi fürdők szövetsége is. Ezeknek azonban nincsen igazán jelentős tevékenységük. Azon kívül, hogy az éves milliós nagyságrendű tagdíjat befizetik, évente legfeljebb egy-egy konferenciát rendeznek, vagy katalógust adnak ki.

A Széchenyi-fürdő

Fotó: szechenyi.hu

Szabó Zoltán szerint nagyon fontosak a szakmai együttműködések, de azokat tartalommal kell megtölteni. Ebben ráadásul nagy feladatok állnak Magyarország előtt, miután a nyugat-európai országok társadalombiztosítási intézetei egyelőre nem fogadják el a magyarországi vizek gyógyhatását, így nem is finanszírozzák a kezeléseket.

A változás érdekében sokat tesznek, például Bender Tamás professzor, a Budai Irgalmasrendi Kórház fizioterápiás osztályvezető főorvos kutatásai is ezt támogatják, de egyelőre nem történt áttörés. Pedig azok a vendégek, akik nemcsak az élményért, hanem az egészség élményéért utaznak, sokkal nagyobb arányban térnek vissza, hiszen a gyógyulás érdekében teszik azt - mondta a szövetség elnöke. Szabó Zoltán azt is hozzátette, hogy egy ilyen kezdeményezésben a szövetség túl kicsinek számít, de ha születik politikai szándék egy ilyen együttműködéshez, akkor a Magyar Fürdővárosok Szövetsége örömmel mellé áll.

Kapcsolódó cikkek