Világszínvonalúnak tartják a Zsidai Csoport konyhatechnológiáját

Forrás: turizmus.com

 2016. december 12. 13:29

A Zsidai Csoport báziskonyhájának bejárására invitálták december 12-én az újságírókat a budai Várba, a Táncsics Mihály utca 25-be. Itt, az egykori Király étterem helyén működik a Zsidai Csoport termelőkonyhája, amelynek élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy port vert fel a sajtóban.

A hétfői bejáráson Neményi András, a konyhatechnológiát kivitelező Coninvest Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a báziskonyha XXI. századi színvonalon van fölszerelve. Mint mondta, a húszéves működésük alatt megvalósított száz konyhából ez az első tízben van, minőségét, felszereltségét tekintve egyaránt. Világszínvonalúak a német és olasz konyhagépek és az elszívó ernyők, mindenütt rozsdamentes krómacélt építettek be. A Jamie-lánc is kétszer, váratlanul ellenőrizte már a konyhát, és nem találtak élelmiszer-biztonsági kifogást, az előkészített ételek jelölése is rendben volt.

 

Egy független élelmiszer-higiénikus szakértő, Miskolczi Sándor is részt vett a konyha bejárásán. Az ő véleménye szerint nem kell külön használatbavételi engedéllyel rendelkeznie annak a vállalkozásnak, amelyik egy régebbi étterem konyhájában, és az önkormányzatnál május 30-án kiállított működési engedély alapján dolgozik.

A báziskonyhán csak félkész termékeket készítenek – ottjártunkkor például sütőtök szószt –, és innen viszik a péksüteményeket, a cukrásztermékeket is a Zsidai Csoport hét éttermébe. Nincs a'la carte ételkészítés, ami – amint megtudhattuk – azért fontos, mert közvetlenül senkire nem jelentettek élelmiszer-biztonsági veszélyt az ellenőrzés során feltárt hibák. Az élelmiszer-higiénikus elmondta, hogy az ellenőrök által kiemelt, lejárt határidejű növényi tejszín azért sem lehetett veszélyes, mert azt nem is használták fel ételkészítéshez. A terméknek csak a gyártó által garantált minőségmegőrzési ideje járt le, ami nem azonos a felhasználhatósági idővel. Elkülönítve, jelölve tárolták, és nem bizonyított, hogy fel akarták használni – fejtette ki.

A Zsidai Csoport fellebbezésében sérelmezte, hogy a büntetési tételeknél tízszeres szorzót alkalmaztak, pedig nem állt fenn a közvetlen élelmiszer-biztonsági veszély.