24 év után újra villányi borász lett az Év Bortermelője

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. december 07. 13:17

A Magyar Bor Akadémia (MBA) idén Günzer Tamásnak ítélte az Év Bortermelője díjat. A magyar borászok egyik legrangosabb hazai kitüntetésével 24 év után díjaztak ismét villányi bortermelőt.

A hivatalos nevén az „Év Bortermelője Magyarországon 2023” cím birtokosát december 6-án, a budai FELIX Kitchen & Barban tartott sajtótájékoztatón hirdette ki a Magyar Bor Akadémia.

Ahogy a bevezetőben elhangzott, a díj nem egyetlen bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért végzett munkájáért adományozható.

Az elismerést 1991-ben adták át először „Év Bortermelője” néven. Azóta sokat változtak a díjazás feltételei, az állandó kiváló minőségen túl figyelembe veszik a borversenyen elért eredményeket, a marketinget, a borok megjelenését, a borászatot övező szimpátiát és a borász személyiségét is.

gunzertamas

A villányi borász, Günzer Tamás lett az Év Bortermelője

Fotó: Günzer Tamás

A cím éves kihirdetését kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban a Magyar Bor Akadémia összegyűjti az általa felkért szakmai kör tagjaitól az Év Bortermelője személyére érkező ajánlásokat, emellett az elmúlt évek Év Bortermelői is megneveznek egy közös jelöltet. Ezután az MBA közzéteszi honlapján a jelöltek névsorát.

A második körben összesítik a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját szavazásra bocsátják az akadémikusok körében.

2023-ban Günzer Tamás (Villányi borvidék), Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék) és Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék) kerültek a szűkített listára. Az akadémikusok szavazatai alapján közülük végül Günzer Tamás kapta az Év Bortermelője Magyarországon díjat – ezzel 24 év után ismét villányi borászhoz került a rangos elismerés.

A Günzer család 75 hektáron termel szőlőt, birtokaikról évente 5000 hektoliter bort készítenek. Pincészetük számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltokban megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat számos borversenyen szerepelt már kiemelkedő eredménnyel.