Villányból származik Magyarország legjobb vörösbora

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 29. 14:50

Magyarország legjobb vörösbora lett a Bodor Borászat 2016-os évjáratú Cabernet Sauvignonja a Winelovers Wine Awards 2023-as borversenyén.

A vakkóstolón 839 versenyző tétel közül mindössze 4 érdemelte ki a Grand Gold-, azaz a Nagyarany-érmet: három aszú és Bodor Bence villányi vörösbora.

A Winelovers Wine Awards célja, hogy megtalálja Közép-Kelet-Európa legkiválóbb borait, és a nemzetközi piacra segítse őket. A borversenyre 14 országból érkeztek borok, az összesen 65 borszakértőből és borászból álló zsűri pedig 19 országot képviselt. Közülük többen is a Master of Wine cím birtokosai, valamint egy Master Sommelier is helyet foglalt közöttük, e zsűri véleménye alapján lett az ország legjobb vörösbora a Bodor Cabernet Sauvignon 2016.

A megmérettetésen 95 pontot ért el a győztes Bodor Cabernet Sauvignon 2016

Fotó: Bodor Borászat

„95 pontot elérni egy ilyen borversenyen, és bekerülni az édes aszúk közé egy testes villányi vörösborral óriási szakmai elismerést jelent. Nekem ösztönzés, a fogyasztóknak pedig útmutatás, egy olyan időszakban, amikor világszerte és Magyarországon is csökken a vörösborfogyasztás. Bár tényleg jó sörözni is, koktélozni is, de az mindig ugyanazt az élményt adja, a boroknál viszont minden évjárat egyszeri, megismételhetetlen kaland. Készítésben és kóstolásban is” – véli Bodor Bence borász, a Bodor Borászat alapítója.

Szerinte a Covid-sújtotta évek és az elmúlt időszak drasztikus költségnövekedése után újra fel kell hívni a figyelmet arra, mekkora élvezeti és gasztronómiai értéket képviselnek a villányi borvidékről származó vörösborok és rozék. A vendéglátás szereplőinek és a nagyközönségnek a támogatására is szükség van most ahhoz, hogy a hazai bortermelők a jövőben is megfelelő színvonalon folytathassák a munkájukat, és egyre kiválóbb évjáratokkal állhassanak elő – tette hozzá.

(Címlapfotó: 123rf.com)