Villányi lett az Év Pincészete

Forrás: turizmus.com

 2019. október 09. 18:56

A villányi Günzer Tamás Pincészete nyerte el „Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben" díjat.

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon" kitüntető címet.

A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja – tájékoztatott közleményében a Magyar Bor Akadémia.

A verseny menete egyszerű: a címet kiíró szervezetek felkérik az általuk az "Év Pincészete" címre méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a cím elnyerésére. A díjról a kiíró szervezetek tagjai, illetve általuk felkért szakemberek döntenek szavazással. A pályázó borászatok a pályázati anyagot felteszik saját honlapjukra, ahol a teljes anyag nyilvános és megtekinthető.

2019-ben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el. A hivatalos díjátadóra október 9-én került sor Villányban, a győztes pincészetben.

Günzer Tamás

Fotó: Magyar Bor Akadémia

 

Günzer Tamás Pincészete egykor és most

Günzer Tamás első ültetvényét, ami csupán 0,3 hektár volt egy picike pincével, édesapjától kapta diplomaosztójára az alábbi gondolattal: „Fiam, tied a munka, tied a bevétel!". Tamás és családja alapvető fontosságúnak tartja a megbecsült kemény munkát, a kitartást, precizitást, az egymás és kollégáik iránt tanúsított tiszteletet, valamint vendégeik véleményét – írja a Magyar Bor Akadémia közleményében.

Mára a pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent. Éves szinten 500 ezer palack bort értékesítenek, melynek 15-20%-a exportálásra kerül. Sikertermékeik a rosé, valamint a Mont Blanc cuvée, ami olasz rizling, Chardonnay és Muscat Ottonel szőlőfajtákból áll.

Günzer Tamás Pincészete számos díjat nyert már a világ legrangosabb borversenyein. Céljuk a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások elkészítése.

A borfesztiválokon való aktív megjelenéseken kívül a pincészet nagy szerepet játszik a helyi kulturális, gasztronómiai életben is, mint a Rosé Maraton, Vörösbor Fesztivál, Borzsongás, Franc and Franc rendezvények. Két saját eseményük van, az Ördögárok Kalandtúra és a Halnapok.