VIMOSZ: Megalakult az Ágazati Nemzeti Készségcsoport

Forrás: turizmus.com

 2022. április 07. 18:33

Az EU az élethosszig tartó tanulás kultúrájának elterjesztése, erősítése, erős készségpartnerségek kialakítása, a készség kereslet-kínálat monitorozása, jövőbeli készségigények előrejelzése céljából indította az Európai Készségprogramot, melyhez több milliárd eurós finanszírozást is biztosít.

Új problémának nem lehetne nevezni a Covid alatt kezdődött, mai napig egyre súlyosbodó munkaerőhiányt, ami a szakma minden szereplőjére kihatással van. A nemzetközileg is ismert jelenség hazánkban komoly gondokat okoz, és nem tudni mikor lélegezhetnek fel a turisztikai és vendéglátó vállalkozások.

A jövő generációjának bevonása, az ágazat vonzóvá tétele nem csak számukra, de a már régóta turizmus-vendéglátásban foglalkoztattak számára is elengedhetetlen lépés, ehhez pedig a szakma legjelentősebb szereplői ma megtették az első lépést a Nemzeti Készségcsoport megalakításával - közölte a VIMOSZ.

Az EU jelenlegi hét éves finanszírozási periódusában a Szociális Jogok Európai Pillére kiemelt szerepet kapott. Ennek részeként dolgozták ki az Európai Készség Programot, és ennek egyikcélkitűzéseként született meg az EU Ágazati készségfejlesztési megállapodások (Pact forSkills) sorozata. Ezek célja az élethosszig tartó tanulás kultúrájának elterjesztése, erősítése; erős készség-partnerségek kialakítása; a készség kereslet-kínálat monitorozása, jövőbeli készségigények előre jelzése. Ehhez több tíz milliárd eurós uniós forrás is rendelkezésre áll, az egyes országok Helyreállítási és Ellenállóképességi programjain túl. Célja a meglévő készségek továbbfejlesztésébe történő beruházások közös akcióinak megszervezése és elterjesztése.

hotel_tanulas_123rf

Április 7-én alakult meg az NKCS, az ágazat legjelentősebb képviselőinek részvételével. Hosszútávú célkitűzésük a meglévő készségek továbbfejlesztése.

Fotó: 123rf.com

Január 27-én megszületett a turisztikai ágazat Készségfejlesztési Megállapodása is, melyre azért is van szükség, mert az előzetes felmérések szerint a turizmus munkaereje a legkevésbé képzett az EU munkaerő állományában, az alacsony szinten képzettek aránya pedig 25 százalék.

Ráadásul a turisztikai vállalkozások több, mint 90 százaléka tíznél kevesebb főt alkalmaz, ezért arra is oda kell figyelni, hogy az ilyen kisvállalkozások, de még a nano-vállalkozások foglalkoztatottjai se maradjanak ki a képzési lehetőségekből.

A program ösztönözte az európai keret átvezetésére a Nemzeti Készségcsoportok létrehozását. A magyar Ágazati Nemzeti Készségcsoport április 7-én tartotta alakuló ülését a VIMOSZ koordinálásával. Tájékoztatásuk szerint nem kívánják átvenni az állam szerepét, de gyorsítani szeretnék a fennálló struktúra alkalmazkodóképességét.

A Nemzeti Készségcsoport alapító tagjai között van a BGE, a BGSZC Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, az Edutus Egyetem, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a Gerbeaud Gasztronómia Kft., a Jet Travel Kft., a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT), a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MAKSZ), a Magyar Kempingszövetség (MKSZ), a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), a Mellow Mood Hotels (MMG), a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület (PGA), a Soproni Egyetem és a VIMOSZ.

A Nemzeti Készségcsoport elnökének Bándoli Attilát választották, és az alakuló ülésen elfogadták a beindulás működési feltételeit is. Az első évben néhány konkrét feladatra koncentrál a csoport: a készségfejlesztés helyzetének éves áttekintése, adatgyűjtés a rendelkezésre álló képzésekről, az ágazatban dolgozók koráról; illetve fontos számukra az előzményként szolgáló Next Tourism Generation projekt eredményeinek elterjesztése is az ágazat hazai vállalkozásai között, és széleskörű kapcsolatrendszer kiépítése a tevékenység állami- és magánszereplőivel.

A csoporthoz bárki csatlakozhat a megfelelő szándéknyilatkozat aláírásával. Az európai cél, hogy a munkaerő 10 százalékának képzése, továbbképzése történjen meg évente, az ágazatban dolgozó valamennyi szereplő értesüljön a képzési lehetőségekről, és 10 százalék számára ezek a képzések tegyék lehetővé, hogy a karrierpályán előreléphessenek.

Az NKCS tevékenységének koordinálását az NTG és a PANTOUR EU-s projektek hátterével a VIMOSZ végzi.