Virágzik a skót whiskyturizmus

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 23. 13:49

Skócia önállóvá válása hírének felröppentése, úgy látszik, jót tett a turizmusnak, soha ennyien nem voltak kíváncsiak a zordon csúcsokra, harsogóan zöld hegyoldalakra és a fürge tiszta vizű patakokra.

Ennél már csak a whisky hoz többet a konyhára, és nemcsak az italeladások révén: mára a termék gyártása is turisztikai attrakcióvá vált.

Az egyik legismertebb whiskytermelő vidék Speyside, amely a legfontosabbat adja a híres italhoz: a kitűnő minőségű vizet. A Spey folyó vizét a lazacokon és a pisztrángokon kívül már csak a whiskygyártók kedvelik jobban. Ezen a vidéken található a legtöbb lepárló, azaz a legtöbb világhírű italgyártó üzem, amelyeknek a whiskyk értékesítésén túl a turizmus a második legfontosabb bevétele.

A leghíresebb talán Glenfiddich, amelynek látogatóközpontja, étterme és ajándékboltja annyira népszerű, hogy jóval előbb be kell jelentkezni a kóstolótúrákra.

A Glenfiddich látogatóközpontja annyira népszerű, hogy jó előre be kell jelentkezni a kóstolótúrákra

 

A Dufftownban található lepárló üzem azon kevesek egyike, amely még ma is családi tulajdonban áll. Sikerüket egyebek között annak köszönheti az 1886 óta fennálló vállalkozás, hogy idejében, még a XX. század ötvenes-hatvanas éveiben felismerték a reptéri duty free üzletek fontosságát. Az évi 9 millió literes whiskytermelés jelentős része ma is ezekben a boltokban talál vevőre.

Általában jellemző, hogy aki a whisky miatt keresi fel az 5,2 milliós lakosságú Skóciát, az meglátogatja a leghíresebb kastélyt, Blair-t , amit már 1269-ben elkezdtek építeni, és nem hagyja ki Edinburgh-ot sem.