Virtuális modell a Novotel Budapest Cityről és a Kongresszusi Központról

Forrás: Magyar Építők

 2018. december 20. 13:45

A modell nagy segítség lesz a jövőbeli felújításokban, áttervezésben, mivel alkalmas az épület virtuális bejárására, s az épület eddig nehezen átlátható tervei is egy helyre kerültek.

A Spányi Partners Zrt. idén ősszel elkészítette a Novotel Budapest City Hotel és a Budapesti Kongresszusi Központ épületmodelljét az Accor-Pannonia Hotels Zrt. megbízásából. A modell nagy segítség lesz a jövőbeli felújításokban, áttervezésben, mivel alkalmas az épület virtuális bejárására, s az épület eddig nehezen átlátható tervei is egy helyre kerültek. Előzetes számításokra, valamint útvonal vizsgálatra is alkalmazható, például, hogy be lehet-e vinni egy nagyobb gépet vagy berendezést bontás nélkül. A modell elkészítéséhez hatalmas mennyiségű tervet kellett átnézni és kiválogatni, mert az épület lassan 40 éves, és ezalatt több esetben, több ütemben esett át felújításokon.

Az összegyűjtött tervek minősége sok esetben nem volt azonos színvonalon: az eredeti tusos rajzoktól kezdve egészen a fénymásolt tervrészletig minden megtalálható a repertoárban, ráadásul a tervek között előfordultak ellentmondások is, ezek többnyire a 40 év alatt elkészített különböző felmérési és felújítási tervekből adódtak. A modell készítéséhez ezért egyéb forrásokat is igénybe kellett venni, mint például helyszíni szemlét, részfelméréseket vagy belső terekről készült képeket. A kapott végeredmény Building Modeling (BM) rendszerű, mely a Building Information Modeling (BIM) egy változata.

A modell nagy segítség lesz a jövőbeli felújítások, áttervezések során

Fotó: magyarepitok.hbu

A Spányi Partners az elmúlt három évben közel ezer szoba felújításában vett részt. Laurent Clavilier, az Orbis & Accor Hotels Kelet-Európa design & technológiai igazgatója a Novotel Budapest City mellett több meglévő szállodájuk BM modell elkészítését rendelte már meg tőlük, legutóbb például a Hotel Novotel Budapest Centrumét

Kapcsolódó cikkek